Najstariji – najizloženiji siromaštvu

Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da su najstariji građani Srbije najizloženiji siromaštvu. A skoro četvrtina žena starih 65 i više godina je u riziku od siromaštva.

U Srbiji je stopa rizika od siromaštva iznosila 20 odsto u 2022. godini. Dakle, svaki peti građanin Srbije ima prihode niže od praga rizika od siromaštva. Ovo su sve podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) objavljeni povodom Svetskog dana siromaštva 17. oktobra.

Prag rizika od siromaštva je prošle godine, za jednočlano domaćinstvo, iznosio 26.509 dinara prosečno na mesečnom nivou. Prag rizika od siromaštva za domaćinstvo sa dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina iznosio je 47.715 dinara. Za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina iznosio je 55.668 dinara.

Stopa rizika od siromaštva predstavlja procenat lica čiji je raspoloživi ekvivalentni prihod niži od praga rizika od siromaštva. Ova stopa ne pokazuje koliko lica je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga prizika od siromaštva. Stopa rizika od siromaštva je za 1,2 procentna poena manja u odnosu na 2021. godinu.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat građana koji su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno i socijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada. Ova stopa je u 2022. godini iznosila 28,1 odsto i odnosu na 2021. godinu niža je za 0,3 procentna poena.

Starosne grupe

Građani stariji od 65 i više godina bili su najviše izloženi riziku od siromaštva. Njih 22,6 odsto je ugroženo. Zatim slede osobe stare od 55 do 64 godine – 21,6 odsto.

Najnižu stopu rizika od siromaštva imali su građani starosti od 25 do 54 godine -17,9 odsto. Budući da je ova starosna grupa ona koja čini većinu radno sposobnih, podatak da su najmanje izloženi siromaštvu ne iznenađuje.

Nažalost, ne iznenađuje nas ni podatak da su, kada se ukrste podaci o polu i starosti, najugroženije najstarije žene. Čak 24,6 odsto žena starih 65 i više godina u riziku je od siromaštva.

Tip domaćinstva

Prema tipu domaćinstva, najvišu stopu rizika od siromaštva imala su jednočlana domaćinstva koja čine građani stariji od 65 i više godina – 37,5 odsto. Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva sa tri ili više odraslih osoba – 15,4 odsto.

Status u aktivnosti

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti, za građane starije od 18 i više godina, pokazuje da je 49,2 odsto nezaposlenih bilo izloženo riziku od siromaštva. Samozaposleni su imali veću stopu rizika od siromaštva od zaposlenih kod poslodavca, 11,2 odsto u odnosu na 5,6 odsto. Za penzionere ova stopa iznosila je 19,7 odsto, pokazuju podaci RZS (PDF).

Fotografija: Print Screen kadrova iz emisije Branka Stankovića „Kvadratura kruga“, RTS-a
Baka Đurđa, verovatno najstarija Srpkinja