Istorija Magazin Godine Život i godine

Najbogatijih 1% danas bili su to i pre pola milenijuma

Slika: Suzana i starci (potražite više detalja na Penzinu)

Dvojica italijanskih ekonomista analizirali su poreska plaćanja u Firenci od 1427. do 2011. godine. Ispostavilo se da za proteklih šest vekova niko nije uspeo da pretekne po bogatstvu one najbogatije iz ranog 15. veka – preciznije, godinu dana pre nego što je počela gradnja naše Smederevske tvrđave.

Naime, nakon što je digitalizovana baza podataka sve do 1427. godine, naučnici su mogli da ispitaju ekonomsku mobilnost tokom vekova i – nisu je baš pronašli.

Iako se nisu koncentrisali na druge detalje, osim praćenja prezimena, uz priznanje da to nije naročito precizan metod, naučnici ipak ističu da su prezimena u Italiji jasno vezana za neki region i da se prenose pravolinijski te da je teško da postoje neka naročita odstupanja ili slučajnosti.

Naročito čudi to što su iste porodice uspele da održe bogatstvo uprkos vekovnim previranjima, ratovima među gradovima, Napoleonovim osvajanjima, dolasku na vlast Benita Musolinija, svetskim ratovima, itd.

Više o istraživanju pročitajte ovde (engleski).

Ovo istraživanje podsetilo je i na jednu studiju iz 2014. godine (Surnames and Social Mobility in England, 1170-2012) po kojoj u Engleskoj porodice istog prezimena drže najveće bogatstvo već 28. generacija – još od 1170. godine!

Najčešća prezimena koja se pominju još od sredine srednjeg veka su: Baskervil, Darsi, Montgomeri, Nevil, Persi, i Talbot.

Slično istraživanje pokazuje da se i u Kini ista prezimena prate ali i skoro 2000. godina, uprkos tome što je tokom revolucije život izgubilo preko 800.000 zemljoposednika.

Izvor: Quartz


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija