Početna Magazin Godine Penzija Nacionalne penzije za sportiste od 50.000 do 150.000 dinara

Nacionalne penzije za sportiste od 50.000 do 150.000 dinara

562 osobe stekle su pravo na nacionalno priznanje za doprinos u sportu i za tu namenu u 2014. godini iz budžeta je predviđeno 750 miliona dinara na godišnjem nivou (preko 6 miliona evra)…

Nacionalna sportska priznanja dodeljuju se u Srbiji od 2007. godine, a dobitnici su svi oni koji u olimpijskim sportovima i disciplinama osvoje medalju na evropskim i svetskim šampionatima ili olimpijskim igrama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naknadno su uvršćeni za tenis uspesi u Dejvis i FED kupu. Ovo priznanje podrazumeva i mesečna primanja od navršene 40. godine, u iznosu od jedne do tri prosečne plate u Srbiji (kao merilo uzima se decembar za prethodnu godinu), pa tako najmanje vredi evropska bronza (oko 50.000 dinara) a najviše olimpijsko zlato (150.000 dinara).

Trenutno ima nekoliko stotina dobitnika ovog priznanja, a među njima su Franjo Mihalić, Ranko Žeravica, Svetlana Kitić, Slobodan Kačar, Momir Petković, Milivoje Karakašević, Vanja Grbić, Đorđe Perišić, Jovica Cvetković, Nikola Stamenić… Među njima je i trenutni ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Do sada 562 osobe stekle su pravo na nacionalno priznanje za doprinos u sportu u vidu mesečnih prihoda od 40. godine života, i za tu namenu u 2014. godini iz budžeta je predviđeno 750 miliona dinara na godišnjem nivou (preko 6 miliona evra). Ovo tehnički nisu „penzije“ te nacionalne penzije neće biti umanjene kao i sve druge penzije od novembra 2014. godine.

Pored nagrada za sportiste ovakva mesečna primanja (50.000 dinara u 2014. godini) imaju i ličnosti iz oblasti umetnosti i kulture (prema Zakonu o kulturi), a te penzije, na primer, primaju i Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Merima Njegomir, Miki Jevremović, Usnija Redžepova, ali i neki bračni parovi kao što su reditelj Gordan Mihić i glumica Vera Čukić, ili brat i sestra Milan Špiček, filmski kritičar i Donka Špiček, organizator, ili Bisera Veletanlić dok za nacionalnu penziju konkuriše i njena sestra pevačica Senka Veletanlić, čiji je muž Zafir Hadžimanov, takođe, nacionalni penzioner, piše Politika.