Moja Penzija Penzije

Nacionalne penzije za sportiste od 50.000 do 150.000 dinara

562 osobe stekle su pravo na nacionalno priznanje za doprinos u sportu i za tu namenu u 2014. godini iz budžeta je predviđeno 750 miliona dinara na godišnjem nivou (preko 6 miliona evra)…

Nacionalna sportska priznanja dodeljuju se u Srbiji od 2007. godine, a dobitnici su svi oni koji u olimpijskim sportovima i disciplinama osvoje medalju na evropskim i svetskim šampionatima ili olimpijskim igrama.

Naknadno su uvršćeni za tenis uspesi u Dejvis i FED kupu. Ovo priznanje podrazumeva i mesečna primanja od navršene 40. godine, u iznosu od jedne do tri prosečne plate u Srbiji (kao merilo uzima se decembar za prethodnu godinu), pa tako najmanje vredi evropska bronza (oko 50.000 dinara) a najviše olimpijsko zlato (150.000 dinara).

Trenutno ima nekoliko stotina dobitnika ovog priznanja, a među njima su Franjo Mihalić, Ranko Žeravica, Svetlana Kitić, Slobodan Kačar, Momir Petković, Milivoje Karakašević, Vanja Grbić, Đorđe Perišić, Jovica Cvetković, Nikola Stamenić… Među njima je i trenutni ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Do sada 562 osobe stekle su pravo na nacionalno priznanje za doprinos u sportu u vidu mesečnih prihoda od 40. godine života, i za tu namenu u 2014. godini iz budžeta je predviđeno 750 miliona dinara na godišnjem nivou (preko 6 miliona evra). Ovo tehnički nisu “penzije” te nacionalne penzije neće biti umanjene kao i sve druge penzije od novembra 2014. godine.

Pored nagrada za sportiste ovakva mesečna primanja (50.000 dinara u 2014. godini) imaju i ličnosti iz oblasti umetnosti i kulture (prema Zakonu o kulturi), a te penzije, na primer, primaju i Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Merima Njegomir, Miki Jevremović, Usnija Redžepova, ali i neki bračni parovi kao što su reditelj Gordan Mihić i glumica Vera Čukić, ili brat i sestra Milan Špiček, filmski kritičar i Donka Špiček, organizator, ili Bisera Veletanlić dok za nacionalnu penziju konkuriše i njena sestra pevačica Senka Veletanlić, čiji je muž Zafir Hadžimanov, takođe, nacionalni penzioner, piše Politika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Kao bivsi sportista kome je od strane SOFKE Jugoslavije, zvnicno dodeljen rang sprtiste Internacionalnog razreda, jer sam bio na sirem spisku kandidata za olimpiske igre, u Tokiu i Meksiku ( na kojima nisam ucestvovao). No ucestvovao sam u reprezentaciji Jugoslavije na Balkanskom sampionatu 1965 godine, gde smo kaop ekipa osvojili prvo mesto-zlatnu medalju.Zakonom o sportu i sportskim penzijama, Balkanski sampionati nisu uvrsceni u znacajna drzavna dostignuca.Smatram da je ovo nepravda, obzirom da je na evropskom prvenstvu priznata i bronzana medalja. Sem toga od zivih ucesnika iz sadasnje drzave Srbije samo je dvoje sportista zivo, a ostali su su sada u drugim drzavama (Hrvatska) ili su su dobitnici nac.penzija kao osvajaci Evropskog prvenstva, ili Olipmiskih igara itd.Moglo se makar simbolicno odrediti iznos i za osvajace Zlatne medalje na Balkanskim sampionatima.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija