Početna Magazin Godine Ekonomija Nacionalne penzije neće biti smanjenje

Nacionalne penzije neće biti smanjenje

Nacionalne penzije se dodeljuju kao nagrade prema Zakonu o kulturi ili kao nacionalna sportska priznanja, te nisu deo penzijskog sistema i neće biti umanjivane novim izmenama zakona…

Zašto je oko 400 penzionera iz kulture i umetnosti i još nekoliko stotina iz sporta nedodirljivo, prva je javno pitala Mirjana Radošević, penzionisani novinar „Politike”.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Ministarstvu kulture kažu da se priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, utvrđuje prema Zakonu o kulturi, te po svojoj pravnoj prirodi nije u istoj grupi davanja u kojoj su akademske penzije. To praktično znači da neće biti smanjene. I u Ministarstvu omladine i sporta objašnjavaju da nije reč o penzijama, već o nacionalnim sportskim priznanjima.

– Merama fiskalne konsolidacije vlade, odnosno Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, nije predviđeno smanjivanje iznosa koji se isplaćuje korisnicima nacionalnih sportskih priznanja.

U ovom momentu 562 osobe imaju pravo na nacionalno sportsko priznanje (tzv. nacionalnu penziju). Planirana sredstva, koja se za tu namenu isplaćuju iz budžeta Ministarstva omladine i sporta, godišnje iznose 750 miliona dinara. Na sve to dolazi još 400 korisnika nacionalnih penzija iz kulture i umetnosti. Ta naknada mesečno iznosi 50.000 dinara.

I korisnici akademskih nagrada su, takođe, izuzeti od mera fiskalne konsolidacije. U Ministarstvu finansija objašnjavaju da se na njih ne odnosi umanjenje penzija. Visina ovih dodataka propisana je Zakonom o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Visina nagrade utvrđuje se u iznosu od dve i po prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji ostvarene u junu mesecu prethodne godine. Dopisni članovi SANU dobijaju dve prosečne plate. To znači da njihova mesečna primanja prelaze 90.000 dinara.

Bez obzira na to što se iz ugla budžetskih brojki to ne čini kao veliki trošak, pitanje je zašto postoje izuzeci, ako je država eksplicitno rekla da zakon važi za sve. Ako to važi za sve vrste naknada, od članstva u raznim komisijama, pa do raznih apanaža, onda je nejasno zašto je i ova naknada izuzeta, pita Politika.