Početna Magazin Godine Penzija Mogućnosti za obilazak, pomoć i kućnu negu starih u Srbiji

Mogućnosti za obilazak, pomoć i kućnu negu starih u Srbiji

Koje su sve moćnosti na raspolaganju za stara lica u Srbiji: kućna nega, pomoć u kući, obilazak lekara iz doma zdravlja, gerontodomaćice, itd.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pitanje čitateljke Penzina:

Poštovani, Veoma sam Vam zahvalna na ovako brzom i opširnom odgovoru (Kome se obratiti za kućnu negu starog roditelja koji živi daleko od Vas).

Razumem proceduru, možda sam moje pitanje loše formulisala, ali mene interesuje da li kod nas ima „spitex“ koji znači samo jednom do dva puta obilaze starije osobe i koje recimo odvedu kod lekara te stare ljude, odrade neke stvari za tu bolesnu osobu?

Na Zapadu to se ima u zdravstvenom osiguranju i imaju pravo sva lica kojima je ta pomoc potrebna. To se plaća u sklopu zdravstvenog osiguranja.

S obzirom da mi mama na jedno oko 100% ne vidi, na drugo nešto malo nazire (čeka termin za operaciju oka na koje još može da vidi), ima i povrede sa kolenom što joj jako otežava kretanje, i još na sve to živi u zgradi na 4. spratu bez lifta, svako samostalno kretanje njoj je onemogućeno.

Hvala još jednom na pomoći.

Odgovor Penzina:

Poštovana, budući da je Vašoj majci 80 godina i da je praktično nepokretna, ona ima pravo na kućnu pomoć. Potrebno je da se obratite Socijalnom. Oni će Vas uputiti koje obrasce treba popuniti i kome treba da ih predate.

Ako Vi niste u mogućnosti, zamolite nekoga da to uradi umesto Vas. Zahtev socijalnom za pomoć u kući u ime starijeg osiguranika mogu da podnesu i komšije i rođaci.

U teoriji, Vaša majka sigurno ispunjava uslove za uslugu pomoći u kući. Da biste bili sigurni da će je i dobiti, slobodno navedite sve probleme.

Takođe, možete prijaviti majku za posete kućnog lekara. Za to je potrebno da se obratite izabranom lekaru Vaše majke. Od njega ćete dobiti uput. Prema potrebi, zdravstveni radnici će posećivati Vašu majku kako bi kontrolisali njeno zdravstveno stanje. Zdravstveni timovi dolaze i kako bi uzeli krv ili urin kada je potrebno.

Što se tiče pomoći u kući, morate znati da se ona sastoji od svega par sati sedmično. To jeste značajna pomoć s obzirom na ne baš sjajno stanje naše socijalne zaštite, ali možda neće biti dovoljno. Takođe, plaća se određena participacija koja nije velika, ali je, koliko je nama poznato, obavezna.

Predlažemo Vam da se raspitate preko komšija i prijatelja da li opština gde Vaša majka stanuje nudi neke servise, ili, da li postoje neke nevladine organizacije u blizini koje mogu da pomognu.

Takođe, ukoliko finansije nisu problem, raspitajte se da li postoji u blizini neka privatna ustanova (dom za stare) koja nudi i dolazak gerontodomaćica.

Nadamo se da ćete uspeti da obezbedite pomoć koja je potrebna Vašoj majci i da smo Vam makar malo pomogli u tome.

Srdačan pozdrav,

Redakcija Penzina