Početna Magazin Godine Moguća nestašica sočiva za operacije katarakti

Moguća nestašica sočiva za operacije katarakti

Katarakta je bolest starih ljudi, a to znači da je sve više prijavljenih za ove operacije jer broj starih raste u Srbiji. Ako se ubrzo ne održi tender, ostajemo bez sočiva za transplatacije…

Zdravstvenim centrima u Srbiji preti opasnost da početkom zime 2014. godine ostanu bez sočiva za operaciju katarakte, ako se državni tender za njihovu nabavku ne realizuje vrlo brzo:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Reč o tome da kasne javne nabavke, i to kasne gotovo skandalozan broj meseci. Nažalost, u pitanju je i zakonodavni problem, jer u našem zakonodavstvu postoji veliki prostor da se ponuđači žale i toliko ponavljanja procedura da postoji mogućnost da to traje u beskonačnost – rekao je direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije i koordinator Ministarstva zdravlja za oblast oftalmologije prof. dr Milenko Stojković:

Zbog toga, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji je jedini ovlašćen za sprovođenje javnih nabavki, pojedine tendere za nabavku ne može da realizuju i po pola godine. Rad je zasad kontinuiran u celoj zemlji, sa malim izuzecima.

Stručnjaci snalaze tako što su za delove partija koji su prošli u javnim nabavkama uspeli da organizuju da se na mala vrata, iz tih partija, nabavlja dovoljna količina sočiva.

Zbog problema sa tenderom, u Zdravstvenom centru Studenica u Kraljevu na listi čekanja je 387 pacijenata iz Kraljeva i okoline, od kojih kod bar 200 transplantacija sočiva mora što pre da se obavi.

– Oko 29.000 građana čekalo je na operaciju katarakte kad je Ministarstvo zdravlja u junu 2014. godine objavilo jedinstvenu listu čekanja, a situacija je sad nešto povoljnija: lista je smanjena za možda 1.000 ljudi. Čak i to je uspeh. Katarakta je bolest starih ljudi, a to znači da je sve više prijavljenih za ove operacije jer broj starih raste u Srbiji- kaže dr Stojković za RTV.