Moja Penzija Pitanja i odgovori

Mogu li u prevremenu penziju sa 61 godina života i 38 godina staža?

Za prevremenu penziju postavljena su dva uslova: minimum 60 godina života i 40 godina staža, osim u prelaznom periodu kada je moguće dobiti prevremenu penziju i pre 60 godine života…

Pitanje čitateljke Penzina:

Poštovani,

Imam 60 godina i 9 meseci, i staža 37 godina i 7 meseci do kraja 2014.godine.

Ako sačekam da odem u penziju u 2015. godini da li će mi se odbijati procenat umanjenja zbog neispunjenja uslova jer nemam 65 godine i 40 godina staža.

Da li imam prava na pare po socijalnom programu u 2015. godini?

_____________________________

Odgovor Penzina:

Poštovana,

Nažalost, još uvek nemate pravo na prevremenu penziju bez 40 godina staža, iako imate preko 60 godina, što je drugi uslov da se ide u penziju sa umanjenjem.

Što se tiče strategije kojom ćete se poslužiti do penzije, najbolje je da se raspitate direktno u filijali Fonda PIO, možda i u firmi (ako ste trenutno zaposleni), za tumačenje zakona i obračune potencijalne penzije.

Srdačan pozdrav,

Vaš Penzin


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija