Ekonomija Magazin Godine

MMF i podizanje starosne granice za odlazak u penziju za žene

Misija MMF-a podsetiće na potrebu za neodložnim reformama kojima će biti podignuta starosna granica za odlazak žena u penziju

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doći će u Srbiju, kako je najavljeno, 26. februara.

Neimenovani izvor Politike koji je uključen u pregovore sa MMF-om, misli da će oni i ovog puta podsetiti na potrebu za neodložnim reformama kojima će biti podignuta starosna granica za odlazak žena u penziju, kako bi se ona, vremenom, izjednačila sa granicom za muškarce i svi u penziju išli sa 65 godina.

Iz ove organizacije očekuju da do kraja 2014. godine budu donete izmene zakona o PIO kojima bi bilo propisano da žene od 2015. idu u penziju kasnije. Pomeranje starosne granice bi trebalo da ide postepeno, od 2015. do 2021. godine, ali tek treba da se dogovori da li će se povećavati za po četiri ili šest meseci. Očekuje se da Skupština dobije novi predlog zakona na raspravu u drugoj polovini godine.

Kako objašnjava izvor Politike, Srbija danas ima najoštrije propise za sticanje invalidske penzije – invalidski penzioner u Srbiji može biti samo osoba koja je stoprocentno nesposobna.
MMF očekuje da Srbija “kažnjava” one koji odu u prevremenu penziju, iako mi odavno nemamo kategoriju prevremenih penzija. Zato će biti potrebno da se razgovori sa MMF-om nastave.

Ministar finansija Lazar Krstić potvrdio je da će u toku ove godine doći do izmena u penzijskom sistemu:
“To je praksa svuda u Evropi i u skladu je s održivošću fiskalnog sistema. Sada u Srbiji trećina svega što budžet troši ide na transfere penzijskom fondu, što je na duži rok neodrživo.”


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija