Početna Magazin Godine Društvo Miščević: Bez civilnog društva ne može biti razvoja institucija i ekonomije

Miščević: Bez civilnog društva ne može biti razvoja institucija i ekonomije

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević je na konferenciji o osnovnim pravima, javnim politikama i praksama EU istakla da Evropska unija jeste strateški cilj, ali je i instrument koji daje dodatnu vrednost svim procesima demokratizacije i emancipacije građana. U procesu pristupanja EU, važnu ulogu treba da odigra civilno društvo.

Slika: Filip Barlou

„Postoji očigledna potreba da organizacije civilnog društva budu deo procesa pristupanja Evropskoj uniji jer bez njihovog učešća ne može da bude razvoja ekonomije i institucija“, izjavila je, kako prenosi Danas, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Tanja Miščević na konferenciji Osnovna prava, javne politike i praksa u Kući ljudskih prava.

„Mi sada idemo na novi nivo u pregovorima – monitoring, a to nije samo upozoravanje, već zahteva kvalitativno novu ulogu civilnog društva“, rekla je ona i dodala da je važno čuti iskustva drugih država o ulasku u EU, ali da nema prepisivanja njihovih modela pregovaranja.

Miščević ne očekuje da organizacije civilnog društva samo podržavaju, već da budu kontrola ukupnog procesa, odnosno vrlo objektivan partner koji će reći gde se greši.

„Moramo jasno ukazati šta su koristi od pristupanja EU, ali je problem u tome što je taj proces jako komplikovan i to otežava komunikaciju.“

„Proces je uputstvo za demokratizaciju društva koja bi bila mnogo sporija bez njega i treba reći da je EU strateški cilj i instrument koji daje dodatnu vrednost za sve prirodne procese demokratizacije društva“, istakla je Miščević.

Ona je ocenila da u svakoj pojedinačnoj oblasti od 35 poglavlja ima dosta napretka, „ali mi ne znamo to da komuniciramo ili to ne radimo na najbolji način“.

„Napredak se ostvaruje ispunjavanjem kriterijuma i organizacije civilnog društva su tu prirodni partner Vlade. Institucije su po svojoj prirodi konzervativne i ne žele promene sve dok ih neko ne pritisne“, rekla je Miščević.

Važno je da ispunimo mapu puta sadržajem, napomenula je, jer samo sadržaj donosi rezultate, a organizacije civilnog društva su nam potrebne da ukažu na to zašto je nešto dobro i da pojasne stvari.

„Očekujem da nas zaista upozoravate da kasnimo ili da mera ne ide u dobrom pravcu“, poručila je Mišćević organizacijama civilnog društva.

Upitana o postavljanju sajta pregovaračkog tima, ona je rekla da je to potrebno i da pregovarački tim nema nameru da bilo šta krije od javnosti dodajući da će tim imati javne konsultacije sa organizacijama civilnog društva.

Miščević je rekla da su i mediji deo civilnog društva i da moraju da uče o EU i procesu pristupanja.

Nama su potrebni nezavisni i profesionalni mediji i urednici koji razumeju šta se tu dešava, rekla je ocenivši da izveštaji o procesu pristupanja ne treba da budu o visokoj spoljnoj politici već nalik pijačnom barometru.

Naši mediji to ne prepoznaju na taj način, rekla je ona i dodala da treba obratiti pažnju na javni servis jer on mora da štiti javni interes građana.

„Nažalost toga nema previše na javnom servisu jer, kako su mi rekli ljudi iz javnog servisa, nema dovoljno para“, navela je Miščević i dodala da to nije jak argument.