Početna Magazin Godine Ekonomija Minimalna srpska penzija za inostrani radni staž

Minimalna srpska penzija za inostrani radni staž

Prema zakonu, ako bivšeg zaposlenog, do ispunjenja uslova za penziju, odbije zemlja u kojoj je radio, on dobija najnižu srpsku penziju za zaposlene…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Nada Erčić sa porodicom izbegla je iz Sarajeva u Užice tokom ratova devedesetih, a zatim joj je PIO fond, ne računajući 14 i po godina prethodnog radnog staža kao trgovac u BiH, obračunao penziju od 689 dinara za dve i po godine staža u Srbiji.

Nakon pisanja Politike o ovom slučaju, obračun za njenu penziju ponovo je urađen i ona sada iznosi 13.300 dinara, uz isplaćenu razliku za proteklih više od godinu dana – ukupno oko 170.000 dinara.

Kada joj je obračunata prvobitna mizerna penzija, Nada je pokušavala da i iz Bosne dobije ono što joj je za 14 i po godina rada pripadalo, ali su je odbili jer nije ispunjavala tamošnje uslove za penziju – 65 godina života i 20 godina staža.

Kada je „Politika” o ovom slučaju oglasila, a pošto je iz BiH rešenje o odbijanju pristiglo u užičku filijalu Fonda PIO, nadležni u toj filijali su uzeli ovaj predmet u rad i dodelili ono što Nadi po našem zakonu pripada ako je, do ispunjenja uslova, odbije zemlja u kojoj je radila: naša najniža penzija za zaposlene.

– Ne bih ni znala da imam pravo na veću penziju da Politika nije pisala o mom slučaju, jer su nadležni tek posle teksta reagovali. I ko zna da li bih i kada ovaj novac dobila. A ovaj lep trenutak došao je baš kad i svadba naše mlađe ćerke Ivane – Nada ne krije radost i zahvalnost Politici.