Početna Magazin Godine Ekonomija Minimalna srpska penzija za inostrani radni staž

Minimalna srpska penzija za inostrani radni staž

Minimalna srpska penzija za inostrani radni staž

Prema zakonu, ako bivšeg zaposlenog, do ispunjenja uslova za penziju, odbije zemlja u kojoj je radio, on dobija najnižu srpsku penziju za zaposlene…

Nada Erčić sa porodicom izbegla je iz Sarajeva u Užice tokom ratova devedesetih, a zatim joj je PIO fond, ne računajući 14 i po godina prethodnog radnog staža kao trgovac u BiH, obračunao penziju od 689 dinara za dve i po godine staža u Srbiji.

Nakon pisanja Politike o ovom slučaju, obračun za njenu penziju ponovo je urađen i ona sada iznosi 13.300 dinara, uz isplaćenu razliku za proteklih više od godinu dana – ukupno oko 170.000 dinara.

Kada joj je obračunata prvobitna mizerna penzija, Nada je pokušavala da i iz Bosne dobije ono što joj je za 14 i po godina rada pripadalo, ali su je odbili jer nije ispunjavala tamošnje uslove za penziju – 65 godina života i 20 godina staža.

Kada je „Politika” o ovom slučaju oglasila, a pošto je iz BiH rešenje o odbijanju pristiglo u užičku filijalu Fonda PIO, nadležni u toj filijali su uzeli ovaj predmet u rad i dodelili ono što Nadi po našem zakonu pripada ako je, do ispunjenja uslova, odbije zemlja u kojoj je radila: naša najniža penzija za zaposlene.

– Ne bih ni znala da imam pravo na veću penziju da Politika nije pisala o mom slučaju, jer su nadležni tek posle teksta reagovali. I ko zna da li bih i kada ovaj novac dobila. A ovaj lep trenutak došao je baš kad i svadba naše mlađe ćerke Ivane – Nada ne krije radost i zahvalnost Politici.