Društvo Magazin Godine Svet

Škotska glasa za nezavisnost – Englezi traže pomoć penzionera

U istraživanjima javnog mnjenja primećuje se da starije generacije teže ostanku “statusa kvo” – oni žele da stvari ostanu kao i do sada, dok mladi žele promene…

Bivši premijer Velike Britanije, Gordon Braun, obratio se najstarijim generacijama Škota za pomoć zajedničkoj državi na referendumu o nezavisnosti Škotske koji se održava u četvrtak, 18. septembra 2014. godine.

On je pozvao škotske penzionere da pričaju mladima kako su se Škoti zajedno sa Englezima borili u Drugom svetskom ratu, i kako dele zajedničku istoriju.

Ovaj poziv stiže svega dva dana pred referendum, u trenutku kada su tabori za ostanak u zajedničkoj državi i za otcepljenje Škotske veoma izjednačeni.

U istraživanjima javnog mnjenja primećuje se da starije generacije teže ostanku “statusa kvo” – oni žele da stvari ostanu kao i do sada, dok mladi žele promene. Zato je i suprotni tabor pozvao mlade da ubede svoje bake i deke da glasaju “da” za nezavisnost Škotske, piše Telegraf.

Pitanje otcepljenja Škotske povlači za sobom mnoga druga pitanja kao što je odbrana Britanskog ostrva, veza Engleske sa centralnom Irskom, nova-stara “škotska” valuta, članstvo u EU, itd.

Naravno, u slučaju izglasavanja nezavisnosti u Evropi se još šire otvaraju vrata za otcepljenja drugih teritorija kao što su Korzika (Francuska), Veneto (Italija), Katalonija i Baskija (Španija), Flandrija (Belgija), itd.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija