Početna Magazin Godine Društvo Škotska glasa za nezavisnost – Englezi traže pomoć penzionera

Škotska glasa za nezavisnost – Englezi traže pomoć penzionera

U istraživanjima javnog mnjenja primećuje se da starije generacije teže ostanku „statusa kvo“ – oni žele da stvari ostanu kao i do sada, dok mladi žele promene…

Bivši premijer Velike Britanije, Gordon Braun, obratio se najstarijim generacijama Škota za pomoć zajedničkoj državi na referendumu o nezavisnosti Škotske koji se održava u četvrtak, 18. septembra 2014. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

On je pozvao škotske penzionere da pričaju mladima kako su se Škoti zajedno sa Englezima borili u Drugom svetskom ratu, i kako dele zajedničku istoriju.

Ovaj poziv stiže svega dva dana pred referendum, u trenutku kada su tabori za ostanak u zajedničkoj državi i za otcepljenje Škotske veoma izjednačeni.

U istraživanjima javnog mnjenja primećuje se da starije generacije teže ostanku „statusa kvo“ – oni žele da stvari ostanu kao i do sada, dok mladi žele promene. Zato je i suprotni tabor pozvao mlade da ubede svoje bake i deke da glasaju „da“ za nezavisnost Škotske, piše Telegraf.

Pitanje otcepljenja Škotske povlači za sobom mnoga druga pitanja kao što je odbrana Britanskog ostrva, veza Engleske sa centralnom Irskom, nova-stara „škotska“ valuta, članstvo u EU, itd.

Naravno, u slučaju izglasavanja nezavisnosti u Evropi se još šire otvaraju vrata za otcepljenja drugih teritorija kao što su Korzika (Francuska), Veneto (Italija), Katalonija i Baskija (Španija), Flandrija (Belgija), itd.