Početna Magazin Godine Društvo Škotska glasa za nezavisnost – Englezi traže pomoć penzionera

Škotska glasa za nezavisnost – Englezi traže pomoć penzionera

U istraživanjima javnog mnjenja primećuje se da starije generacije teže ostanku „statusa kvo“ – oni žele da stvari ostanu kao i do sada, dok mladi žele promene…

Bivši premijer Velike Britanije, Gordon Braun, obratio se najstarijim generacijama Škota za pomoć zajedničkoj državi na referendumu o nezavisnosti Škotske koji se održava u četvrtak, 18. septembra 2014. godine.

On je pozvao škotske penzionere da pričaju mladima kako su se Škoti zajedno sa Englezima borili u Drugom svetskom ratu, i kako dele zajedničku istoriju.

Ovaj poziv stiže svega dva dana pred referendum, u trenutku kada su tabori za ostanak u zajedničkoj državi i za otcepljenje Škotske veoma izjednačeni.

U istraživanjima javnog mnjenja primećuje se da starije generacije teže ostanku „statusa kvo“ – oni žele da stvari ostanu kao i do sada, dok mladi žele promene. Zato je i suprotni tabor pozvao mlade da ubede svoje bake i deke da glasaju „da“ za nezavisnost Škotske, piše Telegraf.

Pitanje otcepljenja Škotske povlači za sobom mnoga druga pitanja kao što je odbrana Britanskog ostrva, veza Engleske sa centralnom Irskom, nova-stara „škotska“ valuta, članstvo u EU, itd.

Naravno, u slučaju izglasavanja nezavisnosti u Evropi se još šire otvaraju vrata za otcepljenja drugih teritorija kao što su Korzika (Francuska), Veneto (Italija), Katalonija i Baskija (Španija), Flandrija (Belgija), itd.