Početna Magazin Godine Ekonomija Miloš Kordić: Odakle vladi Srbije pravo da smanjuje penzije

Miloš Kordić: Odakle vladi Srbije pravo da smanjuje penzije

Ne ulazeći u mnogobrojne druge razloge zbog kojih je oduzimanje od penzija ne samo grehota, nego i za državu štetno, treba reći da oduzimanje od penzija ne rešava ništa – piše Kordić…

Miloš Kordić, pesnik i književnik, u svom tekstu za Internet magazin kritički se osvrnuo na najavljenju odluku vlade Srbije da smanjuje penzije jeseni 2014. godine:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Država u javnim preduzeđima, društvima, agencijama… ima pravo da postavlja, da bira najbolje, da im daje i smanjuje plate koliko hoće i kad hoće, jer ih ona plaća (i njih, naravno, plaćaju građani), ali penzionerima ne može da dira penzije.

– Penzioneri su svoje penzije dugi niz godina zarađivali, odrađivali i za njih je uplaćivano i neprestano se uplaćuje u njihov fond. Svaka od vlasti, za čije su vladavine sadašnji penzioneri sticali svoje penzije, ozakonjivala je tu oblast svojim zakonima. I u skladu s njima penzioneri su dobijali i dobijaju svoje penzije.

– Penzija je stečena svojina. Džaba tu i Međunarodni monetarni fond (MMF), Svetska banka i svi oni koji kidišu na penzije. Druga su stvar oni koji su ukrali penzije. Neka im se i oduzmu. Ne ulazeći u mnogobrojne druge razloge zbog kojih je oduzimanje od penzija ne samo grehota, nego i za državu štetno, treba reći da oduzimanje od penzija ne rešava ništa.

– I taj vid štednje i nije štednja. Što, verujem, da i ministar Vujović veoma dobro zna. Ali šta on da radi: to traži MMF, to traže i u Evropi, to traže i njegovi iz Vlade, to traže i naši, narodni, iz Skupštine, to traži besparična provalija naše stvarnosti, to traži… – piše Kordić u tekstu „Odakle Vladi Srbije pravo da smanjuje penzije ili da prisiljava građane da plaćaju pretplatu za RTS?„.