Društvo Magazin Godine Svet

Indija stari – Milion starih od popisa do popisa u Kerali

Preko 12 odsto stanovnika Kerale, od ukupno 32 miliona ljudi, čine starije osobe. Broj starijih od 80 godina povećavao se za 100.000 između svake godine popisa od 1981. do 2001. godine

Indijska savezna država Kerala, svake godine još od 1981. godine, imala je za milion više starijih osoba nego prethodne.

Ovakvo demografsko kretanje postavlja je na prvu poziciju po starenju stanovništva, a prate je Pendžab, Himačal Pradeš, Tamil Nadu i Maharaštra.

Danas preko 12 odsto stanovnika Kerale, od ukupno 32 miliona ljudi, čine starije osobe. Samo broj osoba preko 80 godina života povećavao se za 100.000 između svake godine popisa od 1981. do 2001. godine, da bi u narednih 10 godina, do 2011. godine, bio povećan za 200.000 ljudi.

Broj žena veći je od broja muškaraca, i raste sve više u svakoj narednoj starosnoj grupi. Ukupan rast broja starijih osoba kreće se po stopi od 2,3 odsto godišnje.

Većina “mlađih starijih” (do 70 godina), ocenjuje da im je zdravlje relativno dobro, naročito kod muškaraca. Kod starijih od 75 godina zdravstveni problemi su češći, i to, češći kod žena nego kod muškaraca, piše ZeeNews.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija