Početna Magazin Godine Ekonomija Milionski dug zbog neodjavljivanja samostalnih uplata doprinosa za PIO

Milionski dug zbog neodjavljivanja samostalnih uplata doprinosa za PIO

Sa ogromnim dugovima suočavaju se građani koji su sami počeli da uplaćuju doprinose za PIO, pa prestali, a nisu to na vreme pismeno otkazali, kako stoji u rešenju.

Politika navodi primer čitateljke koja je stekla uslov za starosnu penziju, i tada je na šalteru PIO fonda saznala da duguje 2,1 milion dinara, od čega je osnovica 290.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ona je od 1991. godine prijavljena na osiguranje preko Udruženja novinara Srbije. Prijavila se, doprinose nije plaćala, niti se odjavila kada je zasnovala stalni radni odnos. Fond PIO ju je vodio kao dužnika, ali nijednom je nije ni obavestio da joj se obaveza uvećava po velikoj kamati.

Ona je, kako kaže, računala da će joj posle 1994. godine, kada se za stalno zaposlila, automatski prestati obaveza prema Fondu samostalaca i biti prevedena na Fond zaposlenih. Nije znala da mora da se odjavi s jednog kada prelazi na drugo osiguranje. Ponuđeno joj je da do kraja godine plati osnovni dug od oko 2.500 evra, kako bi joj se oprostila kamata.

– U PIO fondu naglašavaju da samostalna uplata doprinosa prestaje samo po osnovu zahtevu samog osiguranika, a ne automatski, te da će svakom onom ko ne odjavi uplate, kamata biti po zakonu zaračunavana. Sve to stoji u rešenju, na osnovu čega se smatra da je stranka o svemu informisana, pa Fond nema obavezu da posebno svakog obaveštava o dugovanjima, zbog čega se i napominje da pažljivo pročitaju rešenje i znaju kakva su im prava – kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu.