Magazin Godine Svet Zdravlje

Milioni obolelih od raka bili bi spašeni ulaganjem u radioterapiju

Rak dojke na grudima muškarca (potražite na Penzinu)

Milioni ljudi u svetu umre od tumora koji su mogli biti lečeni zračenjem, a nova istraživanja pokazuju da je čak 9 od 10 umrlih pacijenata u siromašnim zemljama moglo biti spaseno da im je bio dostupan tretman.

Međutim, čak i u najbogatijim zemljama sveta uočen je manjak opreme i obučenog osoblja, rečeno je na Evropskom kongresu o tumoru održanom u Beču (European Cancer Congress).

– Naša istraživanja pokazala su da je ulaganje u radioterapiju (zračenje) veoma isplativa investicija koja garantuje povratak uloženih sredstava – kaže prof Rifat Atun sa Harvarda, Boston, SAD (Expanding global access to radiotherapy, The Lancet Oncology).

Preko 60 odsto pacijenata koji boluju od raka u nekom trenutku moraće da koristi radioterapiju, a naročito pacijenti koji boluju od raka dojke, raka pluća ili raka prostate.

Međutim, iznet je i poražavajuć podatak da, na primer, u Africi, čak 40 zemalja uopšte nema ni jednu ustanovu u kojoj je moguće pacijenta obolelog od rada podvrgnuti zračenju.

Procene naučnika su da bi ukupna cena ulaganja u radioterapiju, do zadovoljavajućeg nivoa usluge, u svim zemljama sveta sa niskim i srednjim prihodima do 2035. godine, koštalo oko 184 milijarde dolara (oko devet milijardi dolara godišnje ukupno).

Troškovi ovog ulaganja bili bi nadoknađeni milionima spašenih života što bi doprinelo ekonomiji, piše BBC.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija