Društvo Ekonomija Magazin Godine

Aldi trgovina: lice i naličja jednog biznisa

U julu 2014. godine umro je i drugi brat osnivač velikog lanca trgovina Aldi – Karl Albreht. Kompanija poznata po tajnovitosti pre nekoliko meseci bila je na tapetu javnosti…

Sredinom jula 2014. godine, dve godine nakon Tea, umro je i drugi brat Albreht, Karl, u svojoj 94. godini. Njih dvojica su nakon Drugog svetskog rata otvorili lanac diskonta Aldi (Aldi – Albreht diskont), i ubrzo postali jedan od najvećih lanaca u Evropi.

Veruje se da su posedovali imovinu od po nekoliko milijardi evra, ali veoma retko pojavljivali su se u javnosti, izbegavali su politiku, a i ceo njihov biznis nije bio čuven po transparentnosti.

Naime, dve godine mlađi Teo bio je otet 1971. godine i oslobođen za sedam miliona tadašnjih maraka.

Vest o smrti drugog brata objavljena je tek nekoliko dana nakon sahrane, piše Dojče Vele. Međutim, uprkos ovolikoj tajnovitosti, kompanija je u septembru 2013. godine bila u žiži javnosti zbog bizarnih rituala u njenim magacinima u Malbergu.

Špigl je tada pisao da zamenik rukovodioca sektora zajedno sa kolegama, mlade radnike vezuje folijama za stubove, gde su im pisali po licima neoperivim markerima dok su šefovi sve to posmatrali. Uz pretnju otkaza ti rituali su i snimani. Jedan list je tada pisao:

– Možda će se Karl Hans Albreht, koji je sa Aldijem postao najbogatiji Nemac (sa 20 milijardi evra), zapistati da li je njegovo bogatstvo nastalo na ne-kulturi izrabljivanja radnika. U takvoj antikulturi pojave poput ovih nisu slučajnost, već logična posledica jednog neodrživog poslovnog modela.

Njegov brat Teo je nedavno preminuo, pa će zato njegovi naslednici na sledećoj sednici da se bave planiranjem raspodele bogatstva, a ne problemima u Malbergu – preneo je tada Dojče Vele.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija