Početna Magazin Godine Društvo Aldi trgovina: lice i naličja jednog biznisa

Aldi trgovina: lice i naličja jednog biznisa

U julu 2014. godine umro je i drugi brat osnivač velikog lanca trgovina Aldi – Karl Albreht. Kompanija poznata po tajnovitosti pre nekoliko meseci bila je na tapetu javnosti…

Sredinom jula 2014. godine, dve godine nakon Tea, umro je i drugi brat Albreht, Karl, u svojoj 94. godini. Njih dvojica su nakon Drugog svetskog rata otvorili lanac diskonta Aldi (Aldi – Albreht diskont), i ubrzo postali jedan od najvećih lanaca u Evropi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Veruje se da su posedovali imovinu od po nekoliko milijardi evra, ali veoma retko pojavljivali su se u javnosti, izbegavali su politiku, a i ceo njihov biznis nije bio čuven po transparentnosti.

Naime, dve godine mlađi Teo bio je otet 1971. godine i oslobođen za sedam miliona tadašnjih maraka.

Vest o smrti drugog brata objavljena je tek nekoliko dana nakon sahrane, piše Dojče Vele. Međutim, uprkos ovolikoj tajnovitosti, kompanija je u septembru 2013. godine bila u žiži javnosti zbog bizarnih rituala u njenim magacinima u Malbergu.

Špigl je tada pisao da zamenik rukovodioca sektora zajedno sa kolegama, mlade radnike vezuje folijama za stubove, gde su im pisali po licima neoperivim markerima dok su šefovi sve to posmatrali. Uz pretnju otkaza ti rituali su i snimani. Jedan list je tada pisao:

– Možda će se Karl Hans Albreht, koji je sa Aldijem postao najbogatiji Nemac (sa 20 milijardi evra), zapistati da li je njegovo bogatstvo nastalo na ne-kulturi izrabljivanja radnika. U takvoj antikulturi pojave poput ovih nisu slučajnost, već logična posledica jednog neodrživog poslovnog modela.

Njegov brat Teo je nedavno preminuo, pa će zato njegovi naslednici na sledećoj sednici da se bave planiranjem raspodele bogatstva, a ne problemima u Malbergu – preneo je tada Dojče Vele.