Početna Magazin Godine Merenje moždanih talasa za dobijanje invalidske penzije

Merenje moždanih talasa za dobijanje invalidske penzije

Zbog brojnih manipulacija, Švajcarska počinje sa merenjem moždanih talasa kako bi utvrdila opravdanost zahteva za invalidsku penziju kod psiholoških oboljenja

Švajcarska svake godine izdvaja velike sume novca za invalidske penzije. Godine 2012. pravo na neku vrstu penzije ostvarilo je 450.000 ljudi, od kojih 40.000 stanuje van granica Švajcarske.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zbog sumnji u opravdanost traženja invalidskih penzija kod pojedinaca koji se pozivaju na psihička oboljenja, Odeljenje za invalidsko osiguranje u Lucernu od 2013. godine uvelo je dodatne neuropsihološke testove.

Cilj ovih testova jeste da se otkriju neopravdani zahtevi za invalidsku penziju i smanje troškovi, potvrdio je direktor Odeljenja Donald Loher.

Oni su u 60 slučajeva zahtevali sprovođenje tih dodatnih testova. Dok su ispitanici radili testove, mereni su njihovi moždani talasi.

Kancelarija za invalidsko osiguranje je na ovaj način htela da utvrdi da li mentalni poremećaj zaista postoji ili ne. U većini od ispitanih 60 slučajeva, mentalna bolest nije postojala ili je problem prenaglašen.

Međutim, otkriveni su i slučajevi da je ispitaniku lošije nego što je mislio ili hteo da prizna.

Kancelarija za invalidsko osiguranje u Lucernu namerava da ove dodatne testove koristi tokom 2014. godine kako bi ispitala zahteve koji su im sumnjivi.

Uvođenje ovih testova u praksu ispitivanja opravdanosti zahteva za invalidsku penziju izazvalo je i kritike. Pro Infirmis, organizacija specijalizovana za probleme osoba sa invaliditetom, sumnja u validnost testova kod kojih se meri moždana aktivnost.

Mentalna oboljenja često se pojavljuju u talasima i nemaju linearnu postojanost, kaže potparol Pro Infirmisa. Zato rezultati neuropsiholoških testova zavise od datuma implementacije. Pro Infirmis je uznemiren i postojanjem sumnje u opravdanost zahteva za invalidsku penziju u slučajevima psiholoških oboljenja.
Udruženje ljudi sa psihološkim oboljenjima Traversa takođe je uznemireno dešavanjima u Lucernu. Udruženje sumnja da takvi standardizovani testovi mogu da otkriju sva, veoma raznovrsna, mentalna oboljenja.