Početna Magazin Godine Ekonomija Meksiko: Manje penzije i podizanje starosne granice za naftne radnike

Meksiko: Manje penzije i podizanje starosne granice za naftne radnike

Smanjenje penzija i podizanje starosne granice za penziju zapravo je potez koji bi trebalo da obezbedi konkurentnost domaćoj naftnoj kompaniji Pemex…

Bivši naftni radnici u Meksiku i po četvrt veka uživaju u penzijama koje iznose polovinu nekadašnje plate – od 1.000 do 1.500 dolara. Uz to, oni uživaju i životno osiguranje, i besplatnu zdravstvenu zaštitu za sebe i supruge.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, zbog ovako izdašnih penzija, kompanija Petroleos Mexicanos (Pemex), po proceni ministarstva finansija, sada za penzije treba da obezbedi 127 milijardi dolara.

Ministarstvo je zato predložilo ove nedelje da se penzije ograniče na 30 odsto nekadašnjih primanja, kako bi kompanija višak sredstava mogla da preusmeri na investiranje.

Ovo je zapravo potez koji bi trebalo da obezbedi konkurentnost domaćoj naftnoj kompaniji nakon što je u decembru 2013. godine promenom ustava prekinut 75-godišnji monopol, pa Pemex treba da se bori na tržištu sa snažnim američkim kompanijama kao što su Ševron i Ekson.

Takođe, vlada je 2. avgusta 2014. godine odlučila da postepeno podiže starosnu granicu za penziju za Pemex-ove radnike, sa 55 na 65 godina života, piše BusinessWeek.