Ekonomija Magazin Godine Svet

Rusija iz penzija popunjava budžet

Odluka da ne dozvoli investiranje iz penzionih fondova i da njima popunjava budžet doneta je kao posledica slabe ekonomije i aktuelnih sankcija Zapada prema Rusiji…

Ruska vlada odlučila je da drugu godinu za redom zahvati sredstva iz penzionog fonda kako bi popunila rupe u federalnom dugžetu.

Istovremeno, Rusija ne dozvoljava investiranje akumuliranog kapitala penzionih fondova, a liberalizacija je trebalo da se desi ove godine, pa je ponovo odložena.

– Sramota me je zbog odluke da se produži zabrana investiranja iz državnih penzionih fondova. Molim sve za oproštaj jer nismo ispunili obećanje (da će zabrana biti završena u 2014. godini) – oglasio se tim povodom na Fejzbuku zamenik ministra za ekonomski razvoj Sergej Beljakov.

Procena je da će odluka o produžetku zabrane oštetiti privatne penzione fondove za oko 15,2 milijarde dolara u 2015. godini, kao i da će gubici za celokupan penzioni sistem iznositi između 33,2 i 35,9 milijardi dolara.

Portparol za medije premijera Dmitrija Medvedeva tim povodom izjavila je da je “politička odluka doneta i da sada mora biti sprovedena”.

Odluka koju je malo pre ovih reakcija saopštio ministar rada doneta je kao posledica slabe ekonomije i aktuelnih sankcija Zapada prema Rusiji, piše Moskva Tajms.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija