Početna Magazin Godine Ekonomija Rusija iz penzija popunjava budžet

Rusija iz penzija popunjava budžet

Odluka da ne dozvoli investiranje iz penzionih fondova i da njima popunjava budžet doneta je kao posledica slabe ekonomije i aktuelnih sankcija Zapada prema Rusiji…

Ruska vlada odlučila je da drugu godinu za redom zahvati sredstva iz penzionog fonda kako bi popunila rupe u federalnom dugžetu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istovremeno, Rusija ne dozvoljava investiranje akumuliranog kapitala penzionih fondova, a liberalizacija je trebalo da se desi ove godine, pa je ponovo odložena.

– Sramota me je zbog odluke da se produži zabrana investiranja iz državnih penzionih fondova. Molim sve za oproštaj jer nismo ispunili obećanje (da će zabrana biti završena u 2014. godini) – oglasio se tim povodom na Fejzbuku zamenik ministra za ekonomski razvoj Sergej Beljakov.

Procena je da će odluka o produžetku zabrane oštetiti privatne penzione fondove za oko 15,2 milijarde dolara u 2015. godini, kao i da će gubici za celokupan penzioni sistem iznositi između 33,2 i 35,9 milijardi dolara.

Portparol za medije premijera Dmitrija Medvedeva tim povodom izjavila je da je „politička odluka doneta i da sada mora biti sprovedena“.

Odluka koju je malo pre ovih reakcija saopštio ministar rada doneta je kao posledica slabe ekonomije i aktuelnih sankcija Zapada prema Rusiji, piše Moskva Tajms.