Foto albumi Nove ideje za novo doba

Mehanička veštačka šaka iz 3D štampača

Model mehaničke šake Cyborg Beast (kiborg-zver) štampane u kućnom 3D štapaču po ceni od svega 50 dolara predstavlja alternativu nekoliko stotina puta skupljim proizvodima…

3D štampači (printeri) su uređaji u kojima možemo “štampati” najraznovrsnije predmete od različitih plastičnih masa, keramike, itd, i to direktno iz 3D crteža na računaru. Pomoću ove tehnologije može se izrađivati sve, od veštačkih zuba do bloka motora automobila, a najjeftiniji novi uređaji ove vrste danas se mogu kupiti i za 300 dolara.

Grupa mladih istraživača iz SAD (3D Universe) rešila je da se pozabavi nečim ozbiljnijim sa ovom tehnologijom. Oni su napravili mehaničku prostetičku ruku za Hozea Delgada (53), osobu sa invaliditetom, koji ima samo deo leve podlaktice od rođenja.

Hoze koristi mioelektričnu prostetičku šaku vrednu 42.000 dolara koja mu pomaže da otkloni svoj invaliditet tako što se aktivira na signale u mišićima postojećeg dela ruke.

Međutim, pozvan je da isproba model mehaničke šake štampane u kućnom 3D štapaču po ceni od svega 50 dolara – Cyborg Beast. On je neko vreme koristio svoju novu šaku i zatim je podelio utiske sa izumiteljima (pogledajte video).

Zanimljivo je da je mehanička ruka daleko bolje primala opterećenje i pokazala se korisnijom za nošenje predmeta do 10-ak kilograma kao što su razne kutije, ili za nošenje kesa iz prodavnice, ali i za vožnju automobila.

Mehanička ruka radi samo pomoću niti koje spajaju mehaničke prste sa osnovom šake i prate prirodni pokret ruke ukrućujući šaku u odgovarajućim položajima.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija