Društvo Magazin Godine

Mediji i radničke borbe – predstavljanje portala Mašina.rs

Redakcija Mašine i Kulturni centar Zrenjanina pozivaju vas na razgovor “Mediji i radničke borbe – predstavljanje portala Mašina” koji će se održati u petak, 8. maja 2015. godine, sa početkom u 19 časova.

Iniciran početkom 2014. godine, medijski portal Mašina nastaje kroz edukativni projekat “Kritička mašina” sa namerom da doprinese produkciji društvene kritike koja bi bila dostupna široj javnosti.

Tematski okviri za 2014. godinu ticali su se javnog sektora i mogućnosti njegove odbrane od neoliberalnih pritisaka, stambene politike i njenih uticaja na društvo, ali i kritike dominantnih medijskih narativa. Pored toga, objavljen je i niz tekstova koji su se iz različitih uglova bavili aktuelnim političkim, ekonomskim i kulturnim zbivanjima.

Analitički pristup i kritička oštrica ovih tekstova pokušava da ukaže na besmisao bezalternativnosti koji dominira mejnstrim (vodećim) medijima pod velom objektivnosti.

Autori i autorke tekstova na portalu Mašina promatraju teme privatizacije, mera štednji i radničkih borbi, kroz prizmu širih ekonomskih i političkih dešavanja sa kojima smo suočeni u poslednjih 25 godina.

Takođe, namera Mašine je da osim kritičke analize, pruži prostor onima koji ostaju nevidljivi u svojim lokalnim borbama. Na razgovoru će biti predstavljen dosadašnji rad portala, koji, između ostalog, uključuje i teme deindustrijalizacije Zrenjanina i njenih posledica po lokalnu zajednicu, problem pijaće vode, ali i eksploataciju radništva u lokanoj grinfild investiciji.

Takođe, biće reči o značaju medijskog prostora za pojedinačne lokalne borbe, a koji će sprovođenjem aktuelne privatizacione i medijske politike uskoro nestati.

U razgovoru će učestvovati:

  • Andraš Juhas (portal Mašina)
  • Marko Miletić (Kontekst kolektiv / portal Mašina)
  • Branislav Markuš (Zrenjaninski socijalni forum)

Razgovor moderira:

  • Miroslav Samardžić (Kulturni centar Zrenjanin)

Pratite sajt Mašina, ali i njihovu Fejzbuk stranicu i Tviter profil.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija