Početna Magazin Godine Medicinska škola u Beogradu – besplatna obuka za sve slepe i slabovide

Medicinska škola u Beogradu – besplatna obuka za sve slepe i slabovide

Medicinska škola u Beogradu, zahvaljujući donacijama i sredstvima škole, ima najmoderniju opremu na kojoj su svi učenici koji imaju probleme sa vidom, u protekle četiri godine, prošli obuku.


Ova škola je, pre dve godine, svoja vrata otvorila i za sve druge slepe i slabovide osobe koje mogu da se besplatno obuče za rad na računaru. Slušajući računar, oni uče da kucaju, skeniraju, kopiraju i štampaju na Brajevom alfabetu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ivan Kostov je sada predavač u školi, a nekada je bio njen đak. On za RTS objašnjava da oni ne mogu da koriste miša, te se zato koristi simulacija miša na tastaturi. „Govorni program izgovara šta se sve dešava na ekranu. Radi se Vord, radi se internet, pokrivaju se programi za elektronsku poštu, Skajp“, objašnjava.

Direktorka Medicinske škole u Beogradu Nada Trifković kaže: „Ono čime se ponosimo i šta bi želeli da naglasimo jeste da smo mi otvorili taj kabinet za sva slepa lica u Srbiji, bez obzira da li su učenici škole, da li su u ovom uzrastu. Dakle, pričamo od osnovne škole, do srednje škole, potreba fakulteta, potreba zaposlenja.“

Ovu obuku je, do sada, pored slepih učenika, prošlo još 47 osoba. Nakon obuke, svi mogu da nastave da koriste ove računare za svoje potrebe.