Početna Magazin Godine Društvo Ejdžizam u lečenju raka

Ejdžizam u lečenju raka

Sve je više dokaza da su stariji pacijenti širom sveta slabije lečeni od raka, što vodi ka „velikoj razlici u preživljavanju“ u odnosu na mlađe pacijente. 

U uvodniku objavljenom u časopisu British Medical Journal, profesor Mark Louler sa Kvins univerziteta u Belfastu kaže da je sve više dokaza da su stariji pacijenti širom sveta slabije tretirani, što vodi ka „velikoj razlici u preživljavanju“ u odnosu na mlađe pacijente.

„Potrebna nam je fundamentalna promena u politici tretiranja raka kada su u pitanju stariji pacijenti. Naša trenutna praksa u suštini je ejdžistička tj. ona se formira na osnovu procena koje su zasnovane na godinama pacijenata, a ne njihove sposobnosti da podnesu kliničko ispitivanje ili da dobiju potencijalno lekovit tretman. Veoma je tužno što se različita pravila primenjuju kada je potrebno tretirati starije pacijente i što te razlike vode slabijim rezultatima.“

Ovaj rad pod nazivom „Ejdžizam u lečenju raka“, podseća na stavove Evropske organizacije za istraživanje i lečenje raka, Saveza za klinička ispitivanja u onkologiji i Međunarodnog društva za gerijatrijsku onkologiju koji preporučuju da se klinička ispitivanja novih lekova sprovode bez starosne granice.

Starije žene koje imaju određen oblik raka dojke (trostruko negativan) manje primaju hemoterapiju od mlađih pacijentkinja – uprkos dokazima o efikasnosti lečenja u ovoj starosnoj grupi bolesnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Više od 70% smrti usled raka prostate dešava se kod muškaraca starijih od 75 godina, koji obično pate od agresivnijeg tipa ove bolesti. Malo je starijih pacijenata kojima se propisuje tretman za lokalizovan tumor prostate, a u većini slučajeva, njima je onemogućen pristup hemoterapiji u uznapredovalom stadijumu bolesti.

„Kod kolorektalnog karcinoma, podaci pokazuju da se optimalan tretman ne pruža ovoj starosnoj grupi pacijenata“, kaže dr Louler.

International Cancer Benchmarking poređenjem kliničkih studija koje su sprovedene u Australiji, Kanadi, Danskoj, Engleskoj, Severnoj Irskoj, Norveškoj, Švedskoj i Velsu – otkriva smanjenje procenta preživljavanja starijih od 65 godina.

EUROCARE 5 potvrđuje ovaj trend, što ukazuje da se širi jaz između broja preživelih pacijenata među mlađim i starijim pacijentima u Evropi. Obezbeđeni su i prateći dokumenti koje naglašavaju „hitnu potrebu“ za „onkogerijatrijskom“ strategijom za optimizaciju tretmana starijih pacijenata.