Početna Magazin Godine Ekonomija Manje plate i penzije od decembra 2014. godine

Manje plate i penzije od decembra 2014. godine

MMF kao uslov za otpočinjanje pregovora o novom aranžmanu od Srbije traži da odmah primeni smanjenje mase rashoda za plate i penzije od skoro 500 miliona evra…

Primanja najstarijih i onih koji dobijaju platu iz državne kase poslednji put su, kako to zakon nalaže, uvećana u aprilu 2014. godine, i to za 0,5 odsto. Prema aktuelnom budžetu, u oktobru 2014, trebalo je da usledi uvećanje od jedan odsto, međutim…

– Članom 27a Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je da u slučaju da se do 1. jula 2014. godine ne donese propis kojim će se urediti ujednačavanje nivoa plata, odnosno zarada zaposlenih u javnom sektoru neće se ni vršiti usklađivanje plata i penzija na način kako je to predviđeno za oktobar 2014. godine – kažu u Ministarstvu finansija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I mada je prethodnih nedelja bilo ideja da se umanjenje plata i penzija odloži za početak 2015. godine ova mera biće primenjena ove godine. Još uvek se ne zna da li će biti umanjena primanja već za novembar 2015:

– Svi prateći zakoni koji bi obezbedili sprovođenje ove odluke su pripremljeni, ali se za njihovo stavljanje u proceduru čeka konačni stav premijera Vučića. Slično je i sa rebalansom. Ali, ako se ovi zakoni usvoje na Vladi i proslede na usvajanje u poslednjoj nedelji oktobra, realno je očekivati da se smanjenje plata i penzija sprovede prvi put za decembarska primanja – kažu iz vlade.

Zakon o platnim razredima, koji je trebalo da uredi ujednačavanje nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, biće, kako najavljuju u Vladi, donet do kraja 2014. godine. Međutim, u sklopu novih mera predviđeno je da se, minimum za naredne dve godine, zamrznu sva primanja koja zavise od budžeta. Naravno, nakon umanjenja, po formuli koja je najavljena.

Detalji ove i ostalih mera štednje, ali i rebalansa budžeta, biće konačno definisani do 17. oktobra 2014. godine. Da podsetimo, MMF kao uslov za otpočinjanje pregovora o novom aranžmanu od Srbije traži da odmah primeni smanjenje mase rashoda za plate i penzije od skoro 500 miliona evra, kao i da već naredne godine broj zaposlenih u javnom sektoru umanji za oko 25.000 ljudi.

Budžet – Uporedo sa pripremama rebalansa radi se i na izradi budžeta za narednu godinu. Da podsetimo, zakonski rok za usvajanje ovog akta u parlamentu je 15. decembar. Do 1. novembra 2014. godine budžet treba da usvoji Vlada i dostavi ga Skupštini, piše Blic.