Ekonomija Magazin Godine Srbija

Manje plate i penzije od decembra 2014. godine

MMF kao uslov za otpočinjanje pregovora o novom aranžmanu od Srbije traži da odmah primeni smanjenje mase rashoda za plate i penzije od skoro 500 miliona evra…

Primanja najstarijih i onih koji dobijaju platu iz državne kase poslednji put su, kako to zakon nalaže, uvećana u aprilu 2014. godine, i to za 0,5 odsto. Prema aktuelnom budžetu, u oktobru 2014, trebalo je da usledi uvećanje od jedan odsto, međutim…

– Članom 27a Zakona o budžetskom sistemu predviđeno je da u slučaju da se do 1. jula 2014. godine ne donese propis kojim će se urediti ujednačavanje nivoa plata, odnosno zarada zaposlenih u javnom sektoru neće se ni vršiti usklađivanje plata i penzija na način kako je to predviđeno za oktobar 2014. godine – kažu u Ministarstvu finansija.

I mada je prethodnih nedelja bilo ideja da se umanjenje plata i penzija odloži za početak 2015. godine ova mera biće primenjena ove godine. Još uvek se ne zna da li će biti umanjena primanja već za novembar 2015:

– Svi prateći zakoni koji bi obezbedili sprovođenje ove odluke su pripremljeni, ali se za njihovo stavljanje u proceduru čeka konačni stav premijera Vučića. Slično je i sa rebalansom. Ali, ako se ovi zakoni usvoje na Vladi i proslede na usvajanje u poslednjoj nedelji oktobra, realno je očekivati da se smanjenje plata i penzija sprovede prvi put za decembarska primanja – kažu iz vlade.

Zakon o platnim razredima, koji je trebalo da uredi ujednačavanje nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, biće, kako najavljuju u Vladi, donet do kraja 2014. godine. Međutim, u sklopu novih mera predviđeno je da se, minimum za naredne dve godine, zamrznu sva primanja koja zavise od budžeta. Naravno, nakon umanjenja, po formuli koja je najavljena.

Detalji ove i ostalih mera štednje, ali i rebalansa budžeta, biće konačno definisani do 17. oktobra 2014. godine. Da podsetimo, MMF kao uslov za otpočinjanje pregovora o novom aranžmanu od Srbije traži da odmah primeni smanjenje mase rashoda za plate i penzije od skoro 500 miliona evra, kao i da već naredne godine broj zaposlenih u javnom sektoru umanji za oko 25.000 ljudi.

Budžet – Uporedo sa pripremama rebalansa radi se i na izradi budžeta za narednu godinu. Da podsetimo, zakonski rok za usvajanje ovog akta u parlamentu je 15. decembar. Do 1. novembra 2014. godine budžet treba da usvoji Vlada i dostavi ga Skupštini, piše Blic.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Add Comment

Click here to post a comment

portal Penzin

Vaš oglas na Penzinu

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Povezane teme na Penzinu

Linkovi ispod nisu reklame već povezane teme (tagovi, naslovi, itd) sa Penzina koje Gugl prepoznaje kao srodne tekstu koji trenutno čitate...