Društvo Magazin Godine Svet

Danska: Manje pomoći za stare u 2015. godini

Danske vlasti kažu da se fokus prebacuje na obuku starih da učine više samostalno, i to kroz obučavanje za nove tehnologije ili popravljanje zdravstvenog stanja…

Najmanje 38 lokalnih samouprava u Danskoj u 2015. godini odvojiće manje sredstava za stare nego što su to činile u 2014. godini. Svega četiri od 70 danskih samouprava povećaće izdvajanje za stare.

Zapravo, u 2015. godini biće odvojena veća sredstva, ali će i potreba za njima biti veća pa će posledica biti slabiji kvalitet nege i pomoći za stare.

Objašnjenje jeste da će više starih uzeti stvar u svoje ruke, da će se posvetiti rehabilitaciji kako bi održali samostalnost.

Vlasti kažu da se fokus prebacuje na obuku starih da učine više samostalno, i to kroz obučavanje za nove tehnologije ili popravljanje zdravstvenog stanja. Dodaju i da su stari danas boljeg zdravlja nego što su bili ranije te i da nema potrebe za većih izdvajanjima, a da će novac biti usmeren na one kojima je zaista potreban.

Zanimljivo je da je od 2013. godine ministar finansija odlučio je da poveća izdatke za negu starih za milijardu kruna, podseća Kopenhagen Post.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija