Početna Magazin Godine Društvo Danska: Manje pomoći za stare u 2015. godini

Danska: Manje pomoći za stare u 2015. godini

Danske vlasti kažu da se fokus prebacuje na obuku starih da učine više samostalno, i to kroz obučavanje za nove tehnologije ili popravljanje zdravstvenog stanja…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Najmanje 38 lokalnih samouprava u Danskoj u 2015. godini odvojiće manje sredstava za stare nego što su to činile u 2014. godini. Svega četiri od 70 danskih samouprava povećaće izdvajanje za stare.

Zapravo, u 2015. godini biće odvojena veća sredstva, ali će i potreba za njima biti veća pa će posledica biti slabiji kvalitet nege i pomoći za stare.

Objašnjenje jeste da će više starih uzeti stvar u svoje ruke, da će se posvetiti rehabilitaciji kako bi održali samostalnost.

Vlasti kažu da se fokus prebacuje na obuku starih da učine više samostalno, i to kroz obučavanje za nove tehnologije ili popravljanje zdravstvenog stanja. Dodaju i da su stari danas boljeg zdravlja nego što su bili ranije te i da nema potrebe za većih izdvajanjima, a da će novac biti usmeren na one kojima je zaista potreban.

Zanimljivo je da je od 2013. godine ministar finansija odlučio je da poveća izdatke za negu starih za milijardu kruna, podseća Kopenhagen Post.