Početna Magazin Godine Društvo Ana Karenjina suviše obimna za današnje generacije?!

Ana Karenjina suviše obimna za današnje generacije?!

Odakle nam pravo da etiketiramo celu jednu generaciju i da ih krivimo za nešto što je naša krivica? Zašto mislimo da će se potruditi da budu bolji od slike koju im o njima samima nameće društvo?

Omladina u Srbiji je neobrazovana, nepismena i nevaspitana. Svaka druga priča koja se kod nas povede o generacijama rođenim krajem XX i u XXI veku mogla bi da se sažme u prethodnu rečenicu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na stranu apsolutna neopravdanost generalizacije, pitanje je zašto nam je potrebno da ovo ističemo i zašto, ako već smatramo da je tako, njih okrivljujemo za to. Da li neko ko ima 15 godina može da bude kriv zato što je neobrazovan? Kako to da, kada ih i potražimo, nalazimo samo virtuelne krivce? Internet i društvene mreže ili zagađenje umova prazninom i površnošću koje stižu iz nekog stranog izvora.

Nismo krivi mi: roditelji, bake i deke, ni obrazovni sistem Srbije. Da mislimo da smo odgovorni za vaspitanje i obrazovanje naše dece, verovatno toliko ne bismo pričali o svojim propustima i greškama. Imamo virtuelne krivce i nas, pametnije i obrazovanije od naše dece.

Jer, zapravo, u tome je stvar – izdići sebe. Ukazati da možda oni znaju, skoro instinktivno, da koriste najnoviji tehnološki uređaj, ali smo mi ipak bolji. Onda im njihovo neobrazovanje natrljamo na nos, na Javnom servisu dovedemo stručnjaka koji objasni da „Ana Karenjina“ nije za njih jer je predugačka i – svi smo zadovoljni.

Oni – „amnestirani“ od bilo kakvog truda jer su takvi kakvi su, mi – uvereni u intelektualnu nadmoć nad svojim potomcima. Gde ćemo stići?

Oni – nesvesni da mogu da se potrude i činjenice da je svaka generacija u njihovim godinama „različita“ od celog sveta, ali sa podjednakim potencijalom da donese pozitivne promene; mi – nesvesni sopstvene gluposti u intelektualnom likovanju nad onima koji će sutra preuzeti vođenje sveta, mi – nezahvalni generacijama koje su nas vaspitavale i obrazovale i nesposobni da to znanje prenesemo dalje. Gde ćemo stići?

Naličje ovakvog neopravdanog etiketiranja mladih jeste ejdžizam, etiketiranje starih. Dve strane istog novčića.