Početna Magazin Godine Ekonomija Član Saveta guvernera NBS: Smanjenje penzija nije rešenje za Srbiju

Član Saveta guvernera NBS: Smanjenje penzija nije rešenje za Srbiju

Ekonomista Ivan Nikolić, član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, ocenjuje da smanjenje penzija nije rešenje za ekonomiju Srbije.

„Ako bi smanjili penzije, sve ono što bi uštedeli izgubili bi u prihodima budžeta“, rekao je Nikolić novinarima na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

Naglasio je da je važno da Vlada Srbije usvoji konzistentan program finansijske konsolidacije jer će budžetski deficit biti veći u ovoj nego u 2013. godini.
Nikolić je objasnio da, prema njegovom mišljenju, mi možemo da smanjimo plate i penzije, kao i neke druge rashode, ali to neće delovati na smanjenje deficita budžeta zato što imamo porast broja nezaposlenih istovremeno sa smanjenjem broja zaposlenih.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

To onda direktno povećava transfere iz budžeta u PIO fond, što Vlada ne može da promeni „preko noći“, piše Blic. Nikolić zaključuje: „Jedino pravo rešenje je podizanje privredne aktivnosti, a to ne može da se uradi brzo. Moraćemo da se naviknemo na visok nivo budžetskog deficita u srednjem roku, ali Srbija neće imati problema u njegovom finansiranju“.

Nikolić nije jedini ekonomista koji smatra da smanjenje penzija ne bi bilo rešenje za Srbiju.