Početna Magazin Godine Lokalni saveti za zdravlje

Lokalni saveti za zdravlje

U Srbiji 50 lokalnih samopuprava ima savetodavno telo Lokalni savet za zdravlje, a do 2020. godine takve savete trebalo bi da dobiju sva veća mesta u zemlji.

Darko Laketić, pomoćnik u Ministarstvu zdravlja rekao je, kako prenosi Blic, da je svrha tih saveta unapređenje zdravlja na lokalnom nivou.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jedan član Zakona o zaštiti prava pacijenata govori o obavezi lokalnih samouprava da imenuju zaštitnika prava pacijenata i da formiraju lokalni savet za zdravlje. Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kaže da će SKGO insistirati da se lokalni saveti zdravlja uspostave u svim opštinama u Srbiji.

Na konferenciji „Zdravlje u svim politikama – uloga lokalnih saveta za zdravlje“ na kojoj su danas učestvovali Laketić i Staničić, rečeno je da je za početak januara 2014. predviđena javna rasprava o novoj Strategiji o javnom zdravlju od 2014. do 2020. godine.

Neke od novina jesu definisanje mehanizama za sprovođenje strategije i uspostavljanje Nacionalnog saveta za javno zdravlje.