Početna Magazin Godine Lokalni saveti za zdravlje

Lokalni saveti za zdravlje

U Srbiji 50 lokalnih samopuprava ima savetodavno telo Lokalni savet za zdravlje, a do 2020. godine takve savete trebalo bi da dobiju sva veća mesta u zemlji.

Darko Laketić, pomoćnik u Ministarstvu zdravlja rekao je, kako prenosi Blic, da je svrha tih saveta unapređenje zdravlja na lokalnom nivou.

Jedan član Zakona o zaštiti prava pacijenata govori o obavezi lokalnih samouprava da imenuju zaštitnika prava pacijenata i da formiraju lokalni savet za zdravlje. Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) kaže da će SKGO insistirati da se lokalni saveti zdravlja uspostave u svim opštinama u Srbiji.

Na konferenciji „Zdravlje u svim politikama – uloga lokalnih saveta za zdravlje“ na kojoj su danas učestvovali Laketić i Staničić, rečeno je da je za početak januara 2014. predviđena javna rasprava o novoj Strategiji o javnom zdravlju od 2014. do 2020. godine.

Neke od novina jesu definisanje mehanizama za sprovođenje strategije i uspostavljanje Nacionalnog saveta za javno zdravlje.