Magazin Godine Zdravlje

Ljudsko telo ima jednak broj svojih ćelija i – bakterija

Jedno vreme se smatralo da je broj bakterija u našem telu jednak broju naših ćelija, a zatim su pretpostavke išle i do 1:10 u korist bakterija. Veliko istraživanje predstavlja nove rezultate merenja…

Naučnici iz Izraela i Kanade sproveli su istraživanje “prebrojavanja” ćelija i bakterija u našem organizmu kako bi što preciznije utvrdili pravi odnos jednih i drugih “gradivnih elemenata” koji zajedno čine našu ukupnu masu.

Zaključili su da “prosečan muškarac”, oko 70 kilograma, 20-30 godina starosti, 170cm visine, u sebi ima oko 30 biliona ćelija i oko 39 biliona bakterija.

Ipak, ovo su samo približne brojke jer naučnici dodaju da se odnos drastično menja sa svakim odlaskom u toalet nakon čega može biti i više naših ćelija nego bakterija.

Mikrobiolog Tomas Laki 1972. godine izneo je procenu da je odnos 10:1 u korist bakterija. Ova pretpostavka je ocenjena kao sporna 2014. godine ali pravih merenja zapravo i nije bilo.

Sada je tim naučnika ispitao brojne skorašnje eksperimente koje su mogli naći u naučnoj literaturi, i čini se da su bliži realnim brojevima.

Pređašnja procena od 10:1 počivala je na podatku da u gramu ljudskih fekalija ima oko 1.014 bakterija. Međutim, tako visoka koncentracija bakterija prisutna je samo u debelom crevu koje ima zapreminu od svega 0,4 litra.

Zaključak je da je odnos oko 1,3:1 u korist bakterija, ali sa prilično širokom “greškom”. Međutim, podaci su dovoljno detaljno obrađeni da za neko određeno vreme možemo računati sa ovim nalazom, piše Scientific American.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija