Početna Magazin Godine Ljudsko telo ima jednak broj svojih ćelija i – bakterija

Ljudsko telo ima jednak broj svojih ćelija i – bakterija

Ljudsko telo ima jednak broj svojih ćelija i – bakterija

Jedno vreme se smatralo da je broj bakterija u našem telu jednak broju naših ćelija, a zatim su pretpostavke išle i do 1:10 u korist bakterija. Veliko istraživanje predstavlja nove rezultate merenja…

Naučnici iz Izraela i Kanade sproveli su istraživanje „prebrojavanja“ ćelija i bakterija u našem organizmu kako bi što preciznije utvrdili pravi odnos jednih i drugih „gradivnih elemenata“ koji zajedno čine našu ukupnu masu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zaključili su da „prosečan muškarac“, oko 70 kilograma, 20-30 godina starosti, 170cm visine, u sebi ima oko 30 biliona ćelija i oko 39 biliona bakterija.

Ipak, ovo su samo približne brojke jer naučnici dodaju da se odnos drastično menja sa svakim odlaskom u toalet nakon čega može biti i više naših ćelija nego bakterija.

Mikrobiolog Tomas Laki 1972. godine izneo je procenu da je odnos 10:1 u korist bakterija. Ova pretpostavka je ocenjena kao sporna 2014. godine ali pravih merenja zapravo i nije bilo.

Sada je tim naučnika ispitao brojne skorašnje eksperimente koje su mogli naći u naučnoj literaturi, i čini se da su bliži realnim brojevima.

Pređašnja procena od 10:1 počivala je na podatku da u gramu ljudskih fekalija ima oko 1.014 bakterija. Međutim, tako visoka koncentracija bakterija prisutna je samo u debelom crevu koje ima zapreminu od svega 0,4 litra.

Zaključak je da je odnos oko 1,3:1 u korist bakterija, ali sa prilično širokom „greškom“. Međutim, podaci su dovoljno detaljno obrađeni da za neko određeno vreme možemo računati sa ovim nalazom, piše Scientific American.