Početna Magazin Godine Društvo Ljubav je samo stvar hormona. I ništa više.

Ljubav je samo stvar hormona. I ništa više.

Koliko je cinično postalo današnje društvo kada svaku pozitivnu emociju secira i omalovažava?

Na svetskom tržištu postoji parfem nazvan „Liquid Trust“ (Tečno poverenje) koji je namenjen samcima koji ne žele da to budu i prodavcima koji žele da prodaju više. Pitanje je koliko on zaista deluje, ali je napravljen na naučnoj bazi. Sastojak spreja je oksitocin, hormon koji, između ostalog, izaziva osećaj prijatnosti i privrženosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo se odavno pretpostavlja, ali je ovog meseca dokazano da on utiče na to da jedna vrsta poljskih voluharica (životinjice koje podsećaju na male hrčke) bude večno verna svom partneru. Kada se oksitocin u njihovim mozgićima „neutrališe“, nestaje i dirljive privrženosti. Lepo. Sada znamo šta je iza te romantične priče. Ljubav je prilično izlizana reč u današnje vreme. I za ljude, a kamoli životinje za koje čovek tvrdi da su niža bića.

Mi smo bića koja bi trebalo da se vode logikom. Zato je ovih dana izvršena eutanazija sasvim mlade, zdrave žirafe. I to od strane zoološkog vrta u kome je rođena. Postoji logično objašnjenje. Zdrava jeste, ali njeni geni ne bi smeli da se mešaju sa genima drugih žirafa ni u njenom, ni u drugim evropskim zoo vrtovima.

Na osnovu evropskog programa za razmnožavanje žirafa, koji služi radi zaštite ove životinjske vrste, tačno se zna koja žirafa odgovara. Ova bi samo zauzimala mesto. Te ju je zato ustanova čija je svrha zaštita životinja – ubila. Logično.

Nelogično je npr. ponašanje slonova koji prilaze bolesnom članu krda i dodiruju ga surlama istovremeno se oglašavajući. Samo sebe ugrožavaju, a nikakve koristi nemaju od te empatije. Ali i oni su, kao i druge životinje, niža bića od nas ljudi. Mi ćemo i za to jednom naći „hormonsko“ ili slično, naučno objašnjenje. I bićemo zadovoljni svojim logičnim, hladnim svetom.