Domovi za stare u Srbiji – saveti, zakoni, licence, cene, izbor

Pre nego što krenete u potragu za domovima za stare, državne ili privatne, obavezno pročitajte ovaj tekst. Ovde ćete dobiti osnovna saznanja o ponudi i kriterijumima po kojima ćete pronaći odgovarajući dom.

Prvi izbor koji se postavlja pred vas jeste: državni ili privatni dom? Naravno, to je izbor samo u teoriji iz više razloga:

  • cena – neko jednostavno ne može da izabere privatni dom jer su cene najčešće veće nego u državnim, naročito za osobe koje su u težem stanju (demencija, pokretna demencija, itd)
  • lokacija – blizina doma važna je zato da možete ostati u kontaktu sa osobom koja je tamo smeštena; ostaje i pitanje da li u blizini uopšte postoji državni dom ako želite za njega da se odlučite
  • stanje pacijenta – zbog različitih potreba korisnika, ne primaju svi domovi sve korisnike/pacijente; neki domovi jednostavno nemaju resursa da prime pacijente u težim stanjima
  • kapaciteti doma – naročito kapaciteti privatnih domova za stare obično su veoma mali 5, 10 ili 15 korisnika; čak i to što su kapaciteti državnih domova znatno veći, pa idu i do nekoliko stotina korisnika, zbog velike potražnje i ovde postoji manjak kapaciteta.
  • trenutak početka potrage za domom – možda glavni problem prilikom pretrage doma za stare jeste taj što ta potraga počinje obično kada više nema drugih opcija (nakon pada, povrede, loma, nakon dijagnostifikovane demencije ili alchajmera, itd); u tom trenutku član porodice za koga tražite dom već je često u veoma teškom stanju, vremena je malo, a liste za čekanje su preduge, što sve dodatno sužava “izbor”.

Problem cene je uvek jedan od najbitnijih faktora jer se kreće u rasponu od nekoliko stotina evra. Cena u velikoj meri zavisi i od lokacije samog doma (centar gradova, periferija, udaljenija mesta), ali i od ponude samog doma.

Sa jedne strane, na primer, cena od 300 evra zvuči mnogo (i za većinu nas i jeste), ali sa druge, to je 10 evra dnevno. Za 1.200 dinara dnevno obezbeđen je smeštaj (odgovarajuća temperatura, higijena prostora, itd), stručna briga o pacijentu, hrana, higijena, dodatne aktivnosti… Mnogi elementi boravka u domu podrazumevaju i fizičko angažovanje osoblja (pomoć pri ustajanju i sedenju, pomoć pri tuširanju, guranje kolica, pomeranje prilikom presvlačenja, itd).

Kada se uporede standardi i zahtevi koje država nameće domovima za stare (broj zaposlenih, obrazovna struktura, oprema prostora, itd), cena svih ovih zahteva za vlasnika doma, i mogućnosti stanovništva da plati negu starih lica u domu, jasno je da su stvari daleko kompleksnije nego što se na prvi pogled čini.

Mediji jedva čekaju da napadnu “nesavesne” vlasnike doma. Država jedva čeka da ih zatvori i kazni. Ali, koliko smo tako zapravo bliže rešenju? Čak i Britanija i Japan upozoravaju da se standardi moraju oboriti jer nema novca u državi da mogu da se prate stari propisi. Gde je tu Srbija? Kada su standardi daleko iznad mogućnosti otvara se (pre)velika siva zona za malverzacije.

Pored toga postoji i zabrinutost u vezi sa načinom ophođenja prema članu porodice koji odlazi u dom, kvalitetom hrane, pažnjom koju dobija, itd. I naravno da svi želimo najbolje za svoje, ali – za 1.200 dinara dnevno? Hotel u kom se kupate i presvlačite sami, u kom imate 3-4 obroka dnevno, nema za te novce.

Nije nam namera ovim tekstom ništa više nego da vas nateramo da razmislite o svemu tome, i to, ako je moguće, mnogo pre nego nego što vama ili nekom vašem zatreba. Nisu “svi lopovi”, nije samo ni “država kriva” (mada može daleko daleko bolje), nije samo “preskupo”, i nije samo “užasan smeštaj”, i nisu samo “neljubazne sestre”. Postoji ta surova računica i volja da se radi i za te novce. A postoji i vaša računica koliko i svog života kupujete nazad na taj način.

Domovi za stare moraju imati licencu za rad koju izdaje nadležno ministarstvo (trenutno je naziv Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike). Međutim, na samom sajtu ministarstva nije lako naći ažuriran najnoviji spisak domova za stare koji imaju licencu. Kako možete doći do tog spiska čitajte u tekstu na linku: