Početna Magazin Godine Letnje breme uzimanja lekova (2): Izlaganje suncu

Letnje breme uzimanja lekova (2): Izlaganje suncu

Kada se uzimaju određeni lekovi, pri izlaganju suncu može brže doći do opekotina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Penzin predstavlja serijal tekstova u tri nastavka o glavnim uticajima koje letnje vreme može imati na osobe koje primaju terapiju lekovima: 
Kada se uzimaju određeni lekovi, pri izlaganju suncu može brže doći do opekotina. Reakcije se mogu javiti pri upotrebi tetraciklina i nekih proizvoda na bazi sumpora. Ovu reakciju mogu da izazovu i lekovi koji se uzimaju oralno.

Nekoliko dobropoznatih primera su amiodaron, sumporna jedinjenja i tetraciklini, tiazidni dijuretici i neka sredstva protiv dijabetesa. Zbog toga, tokom letnjih meseci, izuzetno je važno raspitati se kod svog lekara o mogućnostima izlaganju suncu kad god se počinje sa korišćenjem novog leka.

Kako osoba reaguje na lek zavisi često od doze, dužine vremena provedene na suncu i od intenziteta izlaganja suncu. Treba voditi računa da ove reakcije mogu da se jave sa bilo kojim lekom koji se uzima ili primenjuje.

Sprečavanje reakcija izazvanih korišćenjem određenih lekova, slično je kao i kod generalnog sprečavanja opekotina od sunca. Dobra zaštita podrazumeva izbegavanje izlaganja suncu ili njegovo ograničavanje, nošenje zaštitne odeće i šešira i upotrebu proizvoda (krema) za zaštitu od sunca, ali vodite računa: