Početna Magazin Godine Lekovi protiv osteoporoze efikasni u lečenju određenih vrsta tumora?

Lekovi protiv osteoporoze efikasni u lečenju određenih vrsta tumora?

Klasa lekova koja se najčešće koristi protiv osteoporoze – bifosfonati (difosfonati), mogla bi da spreči razvoj određenih vrsta tumora pluća, dojke i debelog creva

Ovo bi bilo moguće ako je suditi prema rezultatima dva istraživanja objavljenih u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Lekovi ove klase su alendronat, risedronat, zoledronska kiselina. Prethodna istraživanja su pokazala vezu između ovih lekova i usporavanja rasta tumora kod nekih osoba, dok kod drugih ne deluju.

Ove dve nove studije su utvrdile o kakvim mehanizmima je reč. Međunarodni tim koji je predvodio Mone Zaidi sa Medicinske škole Ajcan sa planine Sinaj, otkrio je vezu između ovih lekova i HER receptora pomoću analize DNK baze podataka i potvrdio ju je na osnovu ispitivanja na ljudskim ćelijama i na laboratorijskim miševima.

Pokazali su da bifosfonati blokiraju proteine koji su HER receptori (HER1, HER2, HER3 i HER4) kroz koje prolazi signal abnormalnog rasta, uključujući i oblike ove familije proteina koji čine određene tumore otpornim na osnovne vrste lečenja. Bifosfonati se vezuju za receptore, sprečavajući prolazak signala rasta.

Ovi lekovi su već na tržištu, te bi mogli odmah da počnu da se koriste za sprečavanje i lečenje tumora koji uključuju HER receptore ako klinička ispitivanja potvrde da oni smanjuju njihov rast
, naglašavaju naučnici.