Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Ledinačko jezero na Fruškoj Gori

Jezero iznad sela Stari Ledinci na Fruškoj Gori predstavlja poseban kuriozitet kada je reč o vodenim površinama u Srbiji, a verovatno i u svetu. Nastalo je akumulacijom vode iz dve male reke, Lukinog sveca i Srebrnog potoka, u napuštenom kamenolomu Srebro.

Naime, NATO bombardovanje 1999. godine oštetilo je pumpe koje su praznile kamenolom i od tada nivo vode raste sa početnih 16 na današnjih oko 50 metara.

Zato jezero predstavlja opasnost za selo a ideja o cevima koje bi vodile vodu u nekoliko drugih veštačkih jezera na Fruškoj Gori još je daleko od realizacije.

Jezero je dugo oko 400 metara, široko oko 100 metara, a prosečna dubina je 15 metara. Zbog velike dubine i strmih litica koje ga okružuju, voda u jezeru je hladna i tokom letnjih meseci.

Do leta 2006. postojala je ideja da se jezero aktivira za turizam, ali je tada odron sa litica povredio nekoliko plivača pa je javni pristup jezeru danas zabranjen.

Nažalost, jezero je ispražnjeno tokom leta 2009. godine. Na jezeru su snimane scene za nekoliko domaćih filmova kao što su “Mi nismo anđeli 3”, i “Čarlston za Ognjenku”.

Ledinačko jezero na Fruškoj gori, nastalo iz dve male reke, Lukinog sveca i Srebrnog potoka, u kamenolomu Srebro

Posted by Penzin on Montag, 29. Juni 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija