Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Deliblatsko jezero – Kraljevac kod Deliblata

Istočno od Deliblata nalazi se rezervat prirode Kraljevac čija velika vodena površina se nastavlja sasvim uz naselje u Južnom Banatu neposredno uz jugozapadnu ivicu Deliblatske peščare. 

Kraljevac je veštačka akumulacija koja se prostire na 160 hektara. Voda je u proseku duboka oko 2,5 metara, ali oko same brane dubina prelazi i osam metara.

U jezeru su česti ulovi kapitalnih primeraka amura (do 34 kilograma), šarana (oko 20 kilograma) i štuke a jezerom Kraljevac gazduje Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatska peščara”.

Kuriozitet Kraljevca su plutajuća ostrva od kojih najveće ima skoro dva hektara. Sličnih ostrva u Srbiji ima još samo na Vlasinskom jezeru. Poslednjih decenija ovde se mogu videti i vidre.

Pratite nas na Fejzbuku ili preporučite prijateljima!

Jezerom Kraljevac u Banatu plutaju brojna ostrva od kojih najveće ima skoro dva hektara!#Banat #Srbija #Vojvodina #Deliblato

Posted by Penzin on Sonntag, 28. Juni 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija