Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Ludoško jezero kod Subotice

Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero, Ludoš ili Ludaš, nalazi se na oko sedam kilometara istočno od nešto poznatijeg Palića na severu Bačke.


Jezersko je eolskog porekla, tj. nastalo je dejstvom vetra koji je “oslobodio” površinske vode. Dalje oticanje vode zaustavljeno je peščanim dinama.

Ludoško jezero na proleće je mesto razmnožavanja brojnih vodozemaca, kao što su: mali i veliki mrmoljak, barska žaba, obična češljarka, zelene žabe i zaštićena barska kornjača.

Najpoznatija riba Ludaškog jezera bila je zlatni karaš. U jezeru živi oko dvadeset vrsta riba od kojih i zaštićeni čikov.

Zbog svog značaja i zaštite prirodnih vrednosti i odlika Srbije, a pre svega staništa ptica močvarica Ludoško jezero zaštićeno je kao Specijalni rezervat prirode.

Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero, Ludoš ili Ludaš, nalazi se na oko 7 kilometara istočno od nešto poznatijeg Palića na severu Bačke.

Posted by Penzin on Dienstag, 30. Juni 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija