Čovek i smrt Društvo Magazin Godine Zdravlje

Kvebek odlučuje o eutanaziji – bolničar poziva na pozitivnu odluku

Kanadski bolničar, zalažući se za eutanaziju, piše da je u svakoj smeni imao smrtni slučaj nekog od pacijenata, ali da nijedan nije imao palijativnu negu, niti da je valjano lečen, niti je imao posebnu pažnju u svojim poslednjim časovima. 

Montrealska Gazeta objavila je pismo Nejtana Fridlenda, mladog bolničara koji je želeo da radi u oblasti gerijatrije, ali je nakon poražavajućeg iskustva tokom stažiranja rešio da pređe u dečiju bolnicu gde je i danas, 10 godina kasnije.

Međutim, stara želja ga nije napustila i početkom zime 2013. godine radio je paralelno i dodatne poslove u nekoliko bolnica za stare. Shvatio je da se stvari nisu mnogo promenile. To ga je i navelo da pismom reaguje na trenutnu raspravu, i verovatno odbacivanje, zakona koji bi dozvolio eutanaziju u Kvebeku (Bill 52).

On piše da je u svakoj smeni imao smrtni slučaj nekog od pacijenata, ali da nijedan nije imao palijativnu negu, niti da je valjano lečen, niti je imao posebnu pažnju u svojim poslednjim časovima.

– Davao sam im prepisane lekove i nadao se da neće patiti. Bilo je strašno. Sa decom nikada ne postupamo tako, zašto to činimo sa starima? – pita se Fridlend.

Tek svaki treći pacijent u Kvebeku, Kanada, ima palijativnu negu koja mu je potrebna, i najviše trpe stari.
Medicinsko osoblje opterećeno je prevelikim brojem pacijenata od kojih se mnogi nadaju da će im bar neko “tutnuti” nekoliko analgetika da ublaže samrtne bolove.

Fridlend zaključuje da palijativna nega ima smisla, ali da je dve trećine pacijenata ne dobija. Zato u zaključku poziva poimence najaktivnije političare koji se protive zakonu da se prošetaju po montrealskim bolnicama i da vide u kakvim uslovima poslednje sate provode umirući pacijenti. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija