Kurt Vonegat

Kurt Vonegat

Kurt Vonegat (1922-2007) je rođen u porodici druge generacije nemačkih iseljenika. Borio se u Drugom svetskom ratu i kao zarobljenik doživeo savezničko bombardovanje Drezdena za koje je rekao da je bilo pravo umetničko delo.

Zvuči užasno ta rečenica, ali to je Vonegat – cinik koji voli ljude. O njemu se pisalo na različite načine. On je slavljen kao jedan od najvećih savremenih američkih pisaca, ali i osporavan kao neko ko reciklira sopstveno delo. Reciklirano ili ne, ono je obeležilo američku kulturu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vonegat je postao kultni pisac tokom studentskih demonstracija 1969. godine kada je i objavljen njegov roman „Klanica pet“. U njemu je opisan besmisao rata i bombardovanje Drezdena. Generacija koja se pobunila protiv rata u Vijetnama, utkala je ovo delo u svoju filozofiju. Vonegat je tada bio sredovečan čovek.

Na ličnom planu, doživljavao je velike lomove, ali je interesantno da je on uvek svojim delom nalazio put do mladih.
Da li ispod naslaga fikcije i cinizma mladi puni ideala lakše prepoznaju trajne vrednosti? Gubimo li mi tu sposobnost sa godinama?

Između Vonegata i mladih nikada nije postojao generacijski jaz. Poslednje godine svog života, Vonegat je bio i jedini poznati pisac koji je odgovorio srednjoškolcima koji su mu pisali. Koliko god da je čoveku godina, to jezgrovito pismo je vredno čitanja.

Na slici: potpis Kurta Vonegata