Početna Magazin Godine Društvo Kriza u Republici Srpskoj vodi ljude u biblioteke

Kriza u Republici Srpskoj vodi ljude u biblioteke

Nije tu reč o promeni svesti građana, nego je sve uslovljeno siromaštvom. Većina nema mogućnosti za neke skuplje proizvode, pa makar i odlazak u kafanu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Očigledne su promene životnih navika prosečnog građanina Republike Srpske: statistički podaci pokazuju da je u 2012. godini, u odnosu na 2008, drastično povećana prodaja sijalica koje manje troše struju, smrznutog mesa, jeftinijih mesnih prerađevina sumnjivog porekla, dok je istovremeno opala prodaja sladoleda, čokolada, kafe i ostalih namirnica koje su počele da se smatraju luksuznim proizvodima. 
 
Međutim, broj posetilaca u bioskopima u Srpskoj, u navedenom periodu, porastao za čak 25 odsto, a pozorišta je posetilo gotovo 25.000 građana više, dok je članske karte u bibliotekama izvadilo neverovatnih 225.000 članova.
Sociolozi ovaj trend objašnjavaju masovnom besparicom koja je pogodila najveći deo stanovništva. Narod, jednostavno, nema novca za skupa zadovoljstva, pa pribegava onim jeftinijim, tokom kojih može da ubije dosta vremena, i da istovremeno obogati dušu.
– Nije tu reč o promeni svesti građana, nego je sve uslovljeno siromaštvom. Većina nema mogućnosti za neke skuplje proizvode, pa makar i odlazak u kafanu. Zbog toga se okreću gledanju filmova, predstava i čitanju knjiga. To je daleko jeftinije od sedenja u kafićima i restoranima, za koje je potrebno dosta više para. Besparica je definitivno dovela do promene ponašanja navika i građana, gde svako gleda da što jeftinije prođe – objašnjava sociolog Biljana Milošević.