Početna Magazin Godine Istorija Miloš Milikić Mido želi rehabilitaciju Milovana Đilasa

Miloš Milikić Mido želi rehabilitaciju Milovana Đilasa

Miloš Milikić Mido želi rehabilitaciju Milovana Đilasa

Milovan Milikić Mido, nekada najmlađi pukovnik u JNA, preko SUBNOR-a pokreće inicijativu za vraćanje odlikovanja Milovanu Đilasu.

Nekada najmlađi pukovnik u JNA, pilot, nastavnik letenja i probni pilot na oko 40 tipova aviona, sa preko 42 godine neprekidnog letačkog staža, komandant puka, divizije, nastavnik, načelnik katedre i vršilac dužnosti načelnika Više vojne vazduhoplovne akademije, Milovan Milikić – Mido, preko 45 godina bavi se istorijom Drugog svetskog rata, a četiri godine posvetio je istraživanjima o svom zemljaku Milovanu Đilasu. 
Napisao je i knjigu „Ratnim stazama Milovana Đilasa”, a na 20. Skupštini Subnora Srbije pokrenuo je pitanje rehabilitacije Đilasa i vraćanja odlikovanja, čina general-pukovnika JNA i poništenje svih kazni koje su mu izrečene na četiri tajna suđenja za vreme Titove vladavine:
– Đilas je kao puškomitraljezac branio ranjenike na Zlatiboru i prilikom povlačenja Vrhovnog štaba. U Prvoj neprijateljskoj ofanzivi, rukovodio je prikupljanjem razbijenih jedinica i uz stalne borbe pripremio ih za formiranje Prve i Druge proleterske brigade. Komandovao je Drugom grupom divizija na Sutjesci, juna 1943, na koje se sručilo 127.000 neprijateljskih vojnika.
Grupa od osam generala i narodnih heroja podigla je 1990. godine pitanje da se Đilasu “vrate sva odlikovanja, čin general-pukovnika i ponište sve četiri presude, da se osude dirigovane laži i klevete, a njemu vrati mesto koje mu pripada kao književniku, borcu i heroju”.
Tada Stipe Šuvar i Dobrica Ćosić nisu hteli da udovolje zahtevu osam generala i narodnih heroja, a do danas mu je vraćena samo pecaroška dozvola, pošto mu je oduzelo društvo pecaroša nekada kao „narodnom neprijatelju broj jedan”.