Čovek i smrt Foto albumi

Krionika – vera u vaskrsnuće trećeg milenijuma

Krionika je tehnika zamrzavanja tela ili samo glave pokojnika na veoma niskim temperaturama (oko -200°C) u nadi da će odmrzavanje i oživljavanje biti moguće u budućnosti, zahvaljujući napretku medicine.

Kao i mnogi stripovi i filmovi, i krionika počiva na više pretpostavki od kojih je početna ta da su dugoročno pamćenje, ličnost i identitet sačuvani u dugotrajnim ćelijskim strukturama i neuronskoj mreži mozga, kojima nije potrebna stalna aktivnost kako bi preživele (sa ovim se medicina manje-više slaže).
Međutim, krionika podrazumeva i da su ove ćelije u funkciji i neko vreme nakon smrti čoveka, i da ih je ipak moguće sačuvati zamrzavanjem, i naravno, da će se u budućnosti pojaviti načini da se reše problemi odmrzavanja (cepanje ćelijskih struktura komadićima leda u telu), i oživljavanja organizma.Neki kriničari čak smatraju da bi svi pokojnici trebalo da budu smatrani “pacijentima” dok god se ne nađe način za njihov “oporavak”. Sa druge strane, neki krioniku smatraju i verom u vaskrsnuće koja živi u nama i u trećem milenijumu posle Hrista.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija