Početna Magazin Godine Čovek i smrt Krionika – vera u vaskrsnuće trećeg milenijuma

Krionika – vera u vaskrsnuće trećeg milenijuma

Krionika – vera u vaskrsnuće trećeg milenijuma

Krionika je tehnika zamrzavanja tela ili samo glave pokojnika na veoma niskim temperaturama (oko -200°C) u nadi da će odmrzavanje i oživljavanje biti moguće u budućnosti, zahvaljujući napretku medicine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Kao i mnogi stripovi i filmovi, i krionika počiva na više pretpostavki od kojih je početna ta da su dugoročno pamćenje, ličnost i identitet sačuvani u dugotrajnim ćelijskim strukturama i neuronskoj mreži mozga, kojima nije potrebna stalna aktivnost kako bi preživele (sa ovim se medicina manje-više slaže).
Međutim, krionika podrazumeva i da su ove ćelije u funkciji i neko vreme nakon smrti čoveka, i da ih je ipak moguće sačuvati zamrzavanjem, i naravno, da će se u budućnosti pojaviti načini da se reše problemi odmrzavanja (cepanje ćelijskih struktura komadićima leda u telu), i oživljavanja organizma.Neki kriničari čak smatraju da bi svi pokojnici trebalo da budu smatrani „pacijentima“ dok god se ne nađe način za njihov „oporavak“. Sa druge strane, neki krioniku smatraju i verom u vaskrsnuće koja živi u nama i u trećem milenijumu posle Hrista.