Početna Magazin Godine Čovek i smrt Mozak – duša savremenog čoveka

Mozak – duša savremenog čoveka

Mozak – duša savremenog čoveka

Naučnici već procenjuju da će do sredine 21. veka celokupan sadržaj mozga moći biti „upload-ovan“ na računarsku memoriju.


Knez Mihailo Obrenović, kao i mnogi pesnici drugog milenijuma, razdvajali su mozak od duše (srca i grudi) kao nosioca našeg postojanja: „što se bore misli moje, iskustvo mi ćutat veli, bež’te sada vi oboje, nek mi srce govori“

A danas? Danas kao da smo skloniji tome da suština našeg bića, ličnosti, počiva u informacijama zapisanim u mozgu. U skladu s tim, više se ne nadamo da će „naša duša“ (onaj 21 gram), odleteti iz našeg trošnog tela negde gde će postojati večno, već da će to zapravo biti sadržaj našeg mozga.

Doduše, ovde se uglavnom slažemo kuda će to on „odleteti“, tj. sve informacije koje on nosi – u digitalni svet. Naučnici već procenjuju da će do sredine 21. veka celokupan sadržaj mozga moći biti „upload-ovan“ na računarsku memoriju (čip ili neki novi „hardver“ kao što je organska plazma).

Skeptici podsećaju da, iako je same informacije moguće sačuvati, da u tom procesu nije moguće sačuvati jedinstveni sistem kojim su one povezane u našem mozgu.

To bi značilo da će naš novi, „digitalni“ mozak, nalazio se on na internetu ili u nekom „robotičkom“ telu, biti nešto potpuno drugačije od onog kog nosimo na ramenima.