Početna Magazin Godine Ekonomija Krediti za zaposlene po ugovoru („D“ klijenti)

Krediti za zaposlene po ugovoru („D“ klijenti)

Krediti za zaposlene po ugovoru („D“ klijenti)

Bankari će od 2017. godine moći da odobravaju kredite i građanima koji nemaju stalno zaposlenje ukoliko procene da su oni kreditno sposobni klijenti, pišu Večernje novosti. Zakonskih prepreka nema, a rizike banke procenjuju same.

To, kako navodi list, znači da bi i oni koji sada spadaju u „nepodobne“ klijente, mogli svoje troškve da finansiraju putem zajmova.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ljudi koji rade po ugovoru na određeno do sada su u startu bili kažnjavani time što ne mogu da dobiju zajam iako su kreditno sposobni. Od iduće godine bankama će biti dozvoljeno da odobre zajam takozvanom „D“ klijentu, bez izdvajanja rezervi. Sve dok se takav kredit uredno vraća banke neće morati da polože iznos na ime rezervi za procenjene gubitke – navodi izvor tog lista, član Izvršnog odbora jedne banke.

U NBS za Novosti nisu potvrdili da će izdvajanje rezervi za procenjene gubitke za loše klijente biti ukinuto, ali navode da svaka banka samostalno propisuje kome će odobriti kredit, te da prepreke za finansiranje bilo kog klijenta ne postoje se dok banka izdvaja rezerve na ime procenjenih gubitaka.

fond-pio-privatna-penzija-stednja-penzijsko-zivotno-osiguranje

izvor: Večernje novosti