Istorija Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Kratka istorija andragogije (2): Od Savićevića do Noulsa

Malkom Nouls, profesor sa Bostonskog univerziteta, nastavio se na radove Djuija i Lindemana, koje je sa andragogijom upoznao beogradski profesor Dušan Savićević…

Jugoslovenski (srpski) profesor Dušan Savićević, predstavio je ovaj koncept u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i stručnjaci za obrazovanje odraslih Džon Djui i Eduard Lindeman prošili su teoriju dalje.

Malkom Nouls, profesor sa Bostonskog univerziteta, koji je radio i kao višegodišnji izvršni direktor za Udruženje obrazovanja odraslih (Adult Education Association), nastavio se na radove Djuija i Lindemana.

On je i proširio je njihove teorije u svojoj knjizi “Odrasli učenik: Zapostavljena vrsta” (The Adult Learner: A Neglected Species) iz 1973. godine.

Nouls je usvojio da su odraslima potrebne različite metode učenja od onih koje se primenjuju za decu, kako bi se izbeglo da im nastava bude dosadna, i kako bi se zaobišli njihovi strahovi i negativna uverenja koja su možda stekli tokom prethodnih pokušaja u obrazovanju.

On ističe potrebu povezivanja znanja sa praktičnom primenom u svakodnevnom životu. Takođe, promovisao je ideju da odrasli, s obzirom da su mahom već samostalni, treba da budu učeni kako da sami pristupe informacijama. 

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija