Ekonomija Magazin Godine Srbija

PIO fond može samostalno isplaćivati penzije

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da bi PIO fond mogao iz sopstvenih sredstava, bez zahvatanja u budžet, mogao redovno da isplaćuje penzije svojim osiguranicima.

On kaže da studija koju je uradio zajedno sa kolegama okupljenim oko Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) koji izdaje Ekonomski institut pokazuje da bi PIO mogao da ostvaruje i dodatne prihode. 
– Potrebno je stvoriti uslove da se PIO fond pretvori u otvoreni investicioni fond koji učestvuje na tržištu kapitala. On bi, na primer, mogao da bude idealan kupac trezorskih zapisa i da na taj način obezbedi delimično finansiranje deficita budžeta, uz pribiranje i dodatnih prihoda novca – objašnjava Kovačević.
U slučaju da se država pokrene ovakav fond, on bi učestvovao u vlasničkoj strukturi javnih i komunalnih preduzeća, dok bi jedan deo renti koje bi se ubirale na bazi nove zemljišne politike takođe ušao u njegov portfolio, kao i hartije od vrednosti koje će država izdati umesto novca za restituciju.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija