Početna Magazin Godine Društvo Kontracepcija na daljinu – Jedna pilula za 16 godina

Kontracepcija na daljinu – Jedna pilula za 16 godina

Kontracepcija na daljinu – Jedna pilula za 16 godina

Ideja novog projekta firme MicroCHIPS iz Masačusetsa, SAD, koji finansira fondacija Bil Gejtsa, osnivača i vlasnika kompanije Majkrosoft i njegove supruge, jeste da umesto jedne dnevno, jedna „pametna pilula“ traje 16 godina.

Jednom kada se postavi u organizam, ovaj mikročip, dimenzija 20x20x7 milimetara, bi bio sposoban da ispušta određene doze svog sadržaja tokom nekoliko godina. Istovremeno, odgovarao bi na bežične komande koje bi mogao da pošalje lekar kako bi produžio ili prekinuo terapiju.

Prva primena prepoznaje se na polju kontrole rađanja, i Gejts fondacija upravo za ove svrhe ulaže sredstva za istraživanja.

Pilula koju razvijaju emitovala bi kontraceptivne hormone u krvotok tokom 16 godina, sve dok se njeno dejstvo ne prekine signalom poslatim bežičnim putem.

Projekat treba da započne preklinička testiranja tokom 2015. godine, i da bude na tržišu već 2018. godine. Međutim, do tada bi trebalo rešiti brojne probleme, pre svega u smislu bezbednosti podataka.

Američka kancelarija za lekove (FDA) ranije 2014. godine izdala je upozorenje da je većina medicinskih uređaja podložno hakerskim napadima, i jedna ovakva pilula bila bi relativno laka meta bez odgovarajućih koraka predostrožnosti, piše Health Site.