Evropa Foto albumi

Praški mostovi na Vltavi

Na fotografiji je Čehov most u Pragu na Vltavi (most Svatopluka Čecha ili Čechův most) izgrađen 1908. godine.  Sve do 1961 godine kolovoz na ovom mostu bio je napravljen od posebne vrste tvrdog drveta iz Australije (Jarrah). 

Most su projektovale arhitekte Jan Koula i Jirí Soukup, u stilu Art Novo, sa nekoliko skuptura od koji se četiri nalaze na stubovima visine 17,5 metara. Autori skulptura su vajari Klusaček, Wurcel, Pop i Amort. Most je dobio ime po češkom piscu Svetopluku Čehu koji je umro iste godine kada je most završen.
Najpoznatiji most na Vltavi u Pragu svakako je Karlov, ali pored njega, u centru grada Praga, ima još oko 10 mostova spaja obale reke Vltave: Štefanikov, Manesov, Jiraskov, Palačeho, itd. 
Pored njih tu su i brojni mostovi i vijadukti iznad drugih praških useka i dolina kao što su Nulelska i Prokopsa, ili potoka i rečica kao što su Brounka, Botik i Rokitka. Postoji nekoliko železničkih mostova među kojima je najlepši i najduži Negrelijev vijadukt.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija