Početna Magazin Godine Koja su zanimanja najzastupljenija u IT sektoru?

Koja su zanimanja najzastupljenija u IT sektoru?

Da li je IT sektor rezervisan samo za programere ili u ovoj privrednoj grani u usponu postoji potreba za profilima iz oblasti društvenih nauka?

Sektor informacionih tehnologija mnogi prepoznaju kao jednu od retkih uspešnih privrednih grana danas kod nas jer je sveprisutnost računara, mobilnih uređaja i tehnologija više nego očigledna.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, prema malom istraživanju univerziteta Djuk i Harvard, na 562 visoke pozicijea u tehnološkim kompanijama, tek 37 odsto imalo je diplomu iz oblasti tehnoloških i računarskih nauka, dok su ostali završili ekonomiju, poslovanje, medicinu, društvene i humanističke nauke.

– Da, uistinu nam na tržištu rada ne treba sociologa (filozofa, politologa, antropologa, lingvista, psihologa) koji se bave samo i isključivo sociologijom (filozofijom, politologijom, antropologijom, lingvistikom, psihologijom), ali sposobnosti koje su dotični razvili u tim disciplinama trebaju, među ostalim, i digitalcima – piše Tejna Šojer za Netokraciju.

Autorka podseća da bilo koja privredna grana ne može poslovati bez razumevanja potreba korisnika, i drugih pratećih delatnosti neophodnih za rad preduzeća.

Tako će komunikaciju sa tržištem (vrlo verovatno) najbolje sprovesti oni koji su tome profesionalno posvećeni (školovani), kao što će administraciju poslovanja i finansijske odluke (vrlo verovatno) kvalitetnije donositi i sprovoditi ekonomisti i bankari nego što će to činiti programeri.

Nema sumnje da u IT sektoru još uvek vlada određeni antagonizam među strukama, koji se često sreće i u mnogo starijim industrijama (građevinska, farmaceutska, modna).

Zato možda ne moramo „žaliti“ što nismo „učili kompjutere“, već se možemo priključiti ovoj delatnosti sa onim što volimo, što radimo najbolje, u čemu imamo iskustva, i za šta smo se opredelili još na početku karijere. Pa i ako možda nećemo uvek sasvim direktno primenjivati svoja znanja, nema sumnje da možemo doprineti raznovrsnosti i kvalitetu tamo gde smo angažovani.