Početna Magazin Godine Klimatske promene: Voda nosi grobove sa pacifičkih ostrva

Klimatske promene: Voda nosi grobove sa pacifičkih ostrva

Na Maršalskim ostrvima, na ostrvu Santo, morali su da premeste 26 posmrtnih ostataka, najverovatnije japanskih vojnika iz Drugog svetskog rata – zbog klimatskih promena.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Ministar inostranih poslova Maršalskih ostrva, arhipelaga između Havaja i Filipina, izjavio je da su na ostrvu Santo morali da premeste 26 posmrtnih ostataka, najverovatnije japanskih vojnika iz Drugog svetskog rata – zbog klimatskih promena:

– Sanduke i tela rastuća voda Pacifika spira iz njihovih grobova. Globalna promena klime, podizanje nivoa vode i poplavljivanje priobalnih zona ne čini štetu samo naseljima živih već i mrtvih.

On je izjavio da oko 70.000 stanovnika Maršalskih ostrva živi na preko 1.000 ostrva kojima je najviša tačka iznad nivoa okeana svega dva metra.

Region zapadnog tropskog Pacifika trpi četiri puta veći porast nivoa mora u odnosu na globalni prosek. Nivo je ovde rastao za 13 milimetara godišnje u periodu od 1993. go 2009. godine (globalni prosek je 3,2 milimetra godišnje).

Svaki centimetar vode više osvaja desetine metara priobalnog pojasa, gutajući vegetaciju, poljoprivredne površine, naselja, puteve i groblja
, prenosi Blumberg.

Na fotografiji kojom smo ilustrovali tekst prikazani su Veštački morski grebeni kod Floride (SAD) sa posmrtnim ostacima