Fizioterapija Foto albumi

Kinezitejping – efikasna metoda fizioterapije

Kinezitejping (kinesiotaping) jeste metoda lepljenja specijalnih elastičnih traka na pojedine bolne ili povređene delove tela.

Reč je o tehnici koja pospešuje vensku i limfnu cirkulaciju tretiranog dela. Bazira se na prirodnim sposobnostima ozdravljenja tela – ističe za Penzin fizioterapeut Vlada iz Beograda. Ovaj metod proizilazi iz kineziologije – nauke o pokretu. 

Bol u mišićima – Kada dođe do povrede mišića, u njemu se povećava napetost, te isteže mišićna vlakna, što pojačava bol i dalju napetost mišića. To uzrokuje zastoj lokalne cirkulacije, zbog čega dolazi do stvaranja otoka koji vrši kompresiju na nervne završetke i time pojačava bol. Korišćenjem kinezi-traka, smanjuje se lokalni pritisak u tkivima i podstiče cirkulacija.

– Treba pomenuti da je od najvećeg značaja za efikasnost kineziterapije da je primenjuje dobar poznavalac anatomije i kineziologije, jer u suprotnom neće doći do željenog učinka – kaže za Penzin fizioterapeut Vlada.

Kinezitejping se postavlja prema određenim principima, pri čemu se mora voditi računa o anatomiji regije i tipu povrede ili oboljenja. Trake se lepe radi rasterećenja mišića ili podsticanja njegove funkcije. U oba slučaja, cilj primene jeste omogućavanje pokreta. Izbor tehnike lepljenja traka zavisi od vrste povrede, strukture koja je oštećena, prisustva bola.

Značajno je napomenuti da su trake koje se koriste hipoalergijske i vodootporne. Efekat kinezitejpinga traje 3-5 dana. Primenjuje se kod sportskih povreda, reumatskih bolesti, povreda mišića, tetiva i ligamenata, bolnih sindroma, zastoja cirkulacije…


About the author

Fizioterapeut Vlada

Vlada Stevanović je viši i strukovni fizioterapeut iz Beograda sa višegodišnjim radnim iskustvom u beogradskoj renomiranoj klinici za rehabilitaciju (stručni staž i volontiranje), u fitnes klubu, ali i u samostalnom radu sa pacijentima – naročito sa decom i starima. Na Penzinu obrađuje teme vezane za fizioterapiju, kineziterapiju, kineziotejping, postoperativne terapije, itd.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija